«Імена Луцька»: презентували благодійну лінійку сувенірів за творами Олександра Валенти

12 Вересня 2022, 12:35
Сувеніри за творами Олександра Валенти 1257
Сувеніри за творами Олександра Валенти

У Луцьку у День міста презентували благодійний проєкт «RE. Valenta: пам’ять захищає майбутнє» — лінійку промоційної сувенірної продукції за творами художника Олександра Валенти «Пори року».

Захід відбувся 10 вересня у Центрі туристичної інформації та послуг, що на вулиці Сенаторки Левчанівської, 2. Серед присутніх була також журналістка Район.Культура.

Розпочали презентацію з промоційного ролика «Імена Луцька: маленькі спогади з великої історії» про Олександра Валенту, який відзняли в минулому році разом із луцьким незалежним театром «ГаРмИдЕр».

До слова, представлений проєкт реалізовується в рамках масштабної серії промороликів «Імена Луцька», в яких організатори розповідають про найвідоміших особистостей Луцька.

Читайте також«Імена Луцька»: до Дня міста презентували серію історичних відеороликів

Катерина Теліпська, начальниця управління туризму та промоції Луцької міської ради, вважає, що постать Олександра Валенти та його творчість потребує значно більшого пошанування — це і зйомки фільмів, і створення постійно діючої експозиції.

Катерина Теліпська
Катерина Теліпська

Тому Управління туризму й промоції міста і Центр туристичної інформації вирішили створити лінійку сувенірної продукції — футболки, чашки, блокноти, магніти, листівки, подарункові пакети — як нагадування про постать, яка в жила і творила в Луцьку. 

«Придбавши цю сувенірну продукцію ви не лише долучитеся до вшанування пам'яті художника, але й допоможете донатити на допомогу Збройним Силам України», — каже Катерина Теліпська. 

10% з продажу цієї продукції організатори передадуть до Волонтерського штабу «Ангар». Спільно з волонтерами Центр туристичної інформації та послуг на ці кошти купуватиме необхідні речі на потреби Збройних Сил України.

Картини Валенти, використані на сувенірній продукції, взяті з колекції Волинського коледжу культури і мистецт імені І. Ф. Стравінського. Дизайн створила луцька дизайнерка Інна Питель.

Читайте такожСимфонічний оркестр, Kalush та педагоги: чим славиться Волинський коледж культури

Під час презентації до слова запросили мистецтвознавицю Зою Навроцьку, яка особисто знала Олександра Валенту. Вона змогла якнайповніше презентувати постать художника присутнім та підкреслити значення його творчості для розвитку культури міста.

Науковиця розповіла, що Олександр Валента захоплювався імпресіонізмом і пуантилізмом — напрямками ХХ століття, коли «маленькими мазками передається світло, гра барв, маленькики крапочками відображається стан природи — дощ, сніг». Художника захоплювали оптичні «штуки». Тоді Олександр почав малювати Луцьк. 

За словами Зої Навроцької, найкращі й найбільш поетичні про наше місто речі намалював саме Олександр Валента.

«Місто — це не тільки архітектура! Це люди, які наповнюють цей час», — Зоя Навроцька.

Художник малював на перший погляд зовсім буденні речі — фрагмент вулиці, дворик, зупинка, ліхтарі, рух автомобілів, неонове сяйво, бліки, телефонна будка. Але він намагався все це поетично передати за допомогою пуантилістичної техніки.

Зоя Навроцька
Зоя Навроцька

«Проєкт називається Re. Valenta від слова ревіталізація — нове життя для творчості Олександра Валенти. Пам'ять захищає майбутнє. Давайте пам'ятати відому особистість нашого міста», — Катерина Теліпська.

Читайте також: «Вона війна»: в Луцьку показали виставу про жіночий біль під час війни

Довідково: Олександр Валента народився 16 лютого 1944 року у селі Черніїв Турійського району на Волині. Разом із сестрою він рано залишився без опіки батьків.

1966 р. – участь у Республіканській виставці молодих митців. Полотно «Риби», представлене там, було презентовано на поштовій листівці, яка великим накладом розійшлася по Україні.

1969 р. – О. Валента стає методистом образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва в Будинку народної творчості.

1990-ті рр. – творчість О. Валенти досягає небувалої висоти. Нова стилістична метода, так званий «декоративний цикл», започаткований художником ще у 70 – 80-ті роки, набув особливої стилістичної виразності.

1996 р. – О. Валенті було присуджено обласну мистецьку премію імені Йова Кондзелевича.

6 грудня 1997 р. – О. Валента трагічно загинув у новій майстерні на вулиці Данила Галицького від рук невідомих убивць, котрі й досі залишаються непокараними.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024