Київський художник відтворив унікальний портрет Костянтина Острозького

11 Вересня 2022, 13:26
Сучасний портрет Костянтина Острозького 1706
Сучасний портрет Костянтина Острозького

Єдине прижиттєве зображення князя Костянтина Острозького з картини «Битва під Оршею» відтворили в сучасному портреті. 

Це зробив київський художник Юрій Нікітін. Консультантом був дослідник роду Острозьких і мистецтвознавець з Рівненщини Микола Бендюк, – пише Суспільне.

Мистецтвознавець повідомив, що портрет створили до 408 річниці Перемоги князя Острозького над московитами в битві під Оршею, а презентували 10 вересня у Києво-Печерській лаврі на виставці, присвяченій князеві.

Живописний портрет князя Костянтина Острозького має розміри 1 х 0,7 метра.

Читайте також: Пазл «Різдво в Острозі» за іконою Юрія Нікітіна

Юрій Нікітін створив його за чотири дні і завершив 8 вересня, на яке припала 408 річниця перемоги князя Костянтина Острозького над московитами у битві під Оршею. Маючи стислі терміни, працював темперною фарбою, яка швидко висихає.

«Це не перша моя робота над зображенням Острозького. Але зараз мав задачу — створити портретне зображення князя з точним відтворенням зовнішності і костюма, такими, як на картині «Битва під Оршею» кранаховської школи. Він там тричі зображений, причому досить детально прописаний, попри те, що на полотні розклад всієї битви представлений. Я намагався передати в роботі стиль традиційного українського, польського портретів, ближче до барокової доби. Загалом роботою задоволений, ніби вдалося», — зазначив Юрій Нікітін.

Читайте такожУ Литві святкують 508-му річницю розгрому московитів під проводом князя Острозького

За словами дослідника роду князів Острозьких і мистецтвознавця Миколи Бендюка, йому відомо про шість портретів Костянтина Івановича, які збереглися до нашого часу. Усі вони датовані XVIII-ХІХ століттями і зберігаються в музейних збірках: по два у Львові та польському Кракові і по одному в Острозі й білоруському Несвіжі.

«Вони вже індивідуальних рис не мають, усі трафаретні і схожі із сином Василем Костянтином Острозьким. Тобто це вже уявні більше зображення, за якими не можна зрозуміти, які насправді виглядав Костянтин Іванович. Єдине його прижиттєве зображення — це з «Битви під Оршею». І портрет, який з нього зробив Юрій Нікітін, якраз показує те, яким був князь у той час, коли він переміг у битві під Оршею. Цей образ єдиний, найбільш наближений до вигляду князя, виходить, він сьомий», — розповів мистецтвознавець.

Читайте також: Острозький історик розповів, як знайшли оригінальні листівки Ніла Хасевича

Портрет князя
На фрагменті картини Битва під Оршею князь зображений справа у червоному вбранні

На роботі Юрія Нікітіна князеві за 50 років, розшитий кунтуш, булава, шабля, чепець і герб — відтворені до найменших деталей, запевнив історик і мистецтвознавець Микола Бендюк. Він консультував художника в роботі над портретом.

«Треба було розпрямити князя з коня, як він є на «Битві під Оршею», поставити і написати в стилі сучасної князеві епохи. На деталях ми зосереджувалися, щоб вони відповідали тому періоду. Фізіогноміка, кунтуш з розшивкою, чепець, булава, шабля, герб — всі ці елементи взяті з картини. Ланцюг там чітко не читається, ми взяли його з надгробка князя Костянтина Івановича, який зараз відновлений в Києво-Печерській лаврі. Юрій Нікітін навіть намалював невеликі потертості і кракелюр, щоб виглядало під старе і максимально наближено до епохи, в якій жив Костянтин Іванович Острозький. Але це сучасна робота», — пояснив Микола Бендюк.

Мистецтвознавець зазначив, що портрет створили для приватного музею родини Шереметьєвих у Києві. Він поповнить збірку, присвячену князям Острозьким. Нині цю колекцію експонують у Києво-Печерській лаврі.

Читайте також: «Лише зараз є час зупинити московську церкву в Україні», – Микола Бендюк

Презентували портрет 10 вересня у Києво-Печерській лаврі у рамках оновленої напередодні виставки «Князі Острозькі: європейський вимір української історії». Її присвятили Костянтину Івановичу і його перемозі у битві під Оршею.

«З 24 лютого — це перша така масштабна виставка, бо музей напівзакритий. Важливо, що виставку відкрили у місці, де похований князь Костянтин Острозький, торік був відтворений його надгробок. Представлені зброя, обладунки XVI століття, лицарські срібні пояси, печатки близького оточення Костянтина Івановича і Василя Костянтина. Нам на цю виставку з музею становлення української нації дали вперше фігуру самого князя Костянтина Івановича, зроблену в реальних розмірах. І головна, унікальна, річ — це печатка Данила з Острога, який збудував там замок. Вона датується приблизно 1430-ми роками. Це перлина, наукове відкриття», — повідомив Олексій Шереметьєв.

Печатка князя
Печатка Данила

Микола Бендюк уточнив, що оригінал печатки Данила Острозького на загал демонструють вперше. І пояснив, що вона належала засновнику роду Острозьких. Він дав спадкоємцям своє прізвище і печатку, яка переходила з покоління в покоління.

Експозиція також вмістила матеріали, присвячені 30-й окремій механізованій бригаді імені князя Костянтина Острозького, бійці якої нині боронять Україну від нападу військ рф.

Читайте також: На Рівненщині створили віртуальний рухомий пам'ятник князя Острозького

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39