Луцькі працівники культури з робочою поїздкою побували в Польщі

06 Вересня 2022, 11:14
Фото виступу 928
Фото виступу

Делегація Луцька у складі працівників департаменту культури міської ради і Палац культури міста, майстрів народної творчості та фольклорних виконавців з робочим візитом відвідала Польщу.

Про це повідомила 1 вересня Луцька міська рада.

У рамках візиту учасники делегації взяли участь у масштабному фольклорному заході «45-ий Курпьовський медозбір» у місті Мишинець (Мазовецьке воєводство, Республіка Польща) та робочій зустріч з питань реалізації грантового проєкту «Розвиток польсько-української співпраці на основі культурної спадщини» Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».

Волинський фольклор, традиційні ігри та забави для дітей на заході «45-ий Курпьовський медозбір» представив народний аматорський фольклорний гурт «Чачка» Палацу культури міста. Майстри народної творчості Софія Пасюк (витинанка), Анатолій Філозоф (кераміка), Христина Савюк (соломоплетіння) та Людмила Сахнюк (вишивка) презентували автентичні вироби народного промислу та провели низку майстер-класів.

Під час робочої зустрічі за участі бургомістра гміни Мишинець Ельжбети Абрамчик та директора Регіонального центру Курпьовської культури імені кс. Владислава Скірковського в Мишинці Зджіслава Шьчібека заступник директора департаменту культури Андрій Ломага розповів про заклади культури Луцької громади, реалізовані міжнародні проєкти та перспективи розвитку співпраці. 

Презентацію комунального закладу «Палац культури міста Луцька» та його колективів здійснила в.о. директора Тетяна Ліпич. Про Регіональний центр Курпьовської культури розповіла координаторка проєкту з польської сторони Катажина Ольшевська. Учасники зустрічі обговорили організаційні питання, пов’язані з подальшою реалізацією спільного проєкту, домовилися про активізацію культурної співпраці та підготовку нових грантових проєктів, зокрема у рамках Програми транскордонного співробітництва Interreg NEXT «Польща-Україна 2021-2027».

У коментарі для Район.Культура Вадим Хаїнський, режисер театралізованих масових заходів та свят Палацу культури міста Луцька, розповів про захід — імпрезу фольклору «Курпійовські медозбори». 

«Пишаюся нашим яскравим, українським, культурним та пісенним розмаїттям, яке презентував фолькгурт «Чачка» та майстри народної творчості. З собою ми привезли також медіапроєкт «ПереЖити», яким прагнули показати чим сьогодні живе Палац культури міста Луцька», — каже Вадим. 

«Впродовж трьох днів неодноразово лунали щемливі до сліз слова підтримки для України та українців з приводу війни, яка змінила нас назавжди. Щоправда через те, що ми зараз усі відчуваємо і переживаємо, у мене було відчуття наче я не в тому місці і не в той час, відчуття непричетності. Адже в той час, як усі навколо святкують, розважаються, живуть своїм звичним життям я подумки повертався додому. Впродовж фестивальних днів ловив себе на думці, що руйнування відбуваються не тільки в нашій країні, а й у наших головах. І лише своїм дбайливим ставленням до традицій, відданою працею на культурному фронті ми зможемо досягнути перемоги, відбудувати наш внутрішній світ, бути самобутньою нацією і мати світле майбутнє!» — поділився Вадим Хаїнський.

Читайте такожУ Луцьку розпочинають збір російських і радянських книг, щоб допомогти армії

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024