Острозький історик розповів, як знайшли оригінальні листівки Ніла Хасевича

30 Серпня 2022, 15:25
Листівка Ніла Хасевича 1915
Листівка Ніла Хасевича

Острозький краєзнавець Микола Бендюк поділився історією знаходження оригінальних листівок авторства Ніла Хасевича, українського художника, графіка, громадського і політичного діяча родом з Рівненщини.

Такий допис історик опублікував 23 серпня до Дня прапора на своїй фейсбук-сторінці.

«Я нещодавно придбав хату на тисячолітньому городищі села Монастирьок (зараз це вже село Розваж).

Наводячи порядок в старенькій хаті, якій вже більше 100 років, Олександр Гребенюк заліз на горище і під стріхою знайшов пакунок з листівками авторства Ніла Хасевича. Вони не в дуже доброму стані, тому зараз проходить процес їхньої реставрації.

Одну з листівок ми з Олександром вирішили подарувати до Рівненського краєзнавчого музею, в якому сьогодні відкривається виставка присвячена цьому знаменитому граверу.

Не даремно на листівці художник зобразив й наш прапор, під написом «За Українську Самостійну Соборну Державу», — йдеться в повідомленні.

Також Микола Бендюк зазначив, що в цьому році планується відзначення 80 років з часу створення Української повстанської армії.

«Плануємо під час урочистостей подарувати оригінали відреставрованих листівок всім державним музеям Великої Волині, які захочуть мати її в себе в колекціях і приїдуть на презентацію в Рівне (там, де створилося УПА)», — написав історик.

Читайте також: Мистецький фронт: графік Ніл Хасевич — борець за незалежну Україну

Довідково: Ніл Хасевич — український художник, графік, активний громадський і політичний діяч, член ОУН і УГВР. Лицар Срібного Хреста Заслуги та медалі «За боротьбу в особливо важких умовах». Народився 25 листопада 1905 року у селі Дюксин, нині Деражненська сільська громада, Рівненський район, Рівненська область. Альбоми з його графічними творами ще за життя митця поширювалися серед делегатів у новоствореній Організації об’єднаних націй (ООН) в Америці. Десятки експозицій його робіт ще перед Другою світовою війною проходили світовими столицями.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024