Україну представили на Единбурзькому культурному саміті: як пройшов захід

29 Серпня 2022, 16:34
Единбурзький культурний саміт 1571
Единбурзький культурний саміт

Щороку у серпні у приміщенні Парламенту Шотландії відбувається Edinburgh International Culture Summit – кількаденна закрита подія за участі міністрів культури та ключових фахівців сфери культури з усього світу. Подія відбувається з 26 по 28 серпня. Трансляції та записи деяких публічних сесій доступні за посиланням.  

Цього року Український інститут та Британська Рада у співпраці з керівництвом Саміту та у рамках Сезону культури Велика Британія/Україна організували українську програму під назвою «Культура та свобода». Відбулися ряд подій, присвячених Україні, повоєнному відновленню сфери культури та потребі переосмислити сучасний світовий порядок. 

Про це журналістів Район.Культура повідомили в Українському інституті. 

На Саміті делегації з усього світу зустрілися з членами Парламенту Шотландії, зокрема спікеркою Елісон Джонстон, заступником першого міністра Шотландії Джоном Свіні, а також прем’єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном та членом Палати лордів Стівеном Паркінсоном

«Захист культурного розмаїття є ключовим принципом Единбурзького саміту та його партнерів. Ми прагнемо представити різні точки зори, а не єдину позицію з порядком денним, який є свідомо позапартійним, і відзначати неоціненну цінність плюралістичного світу. Вторгнення в Україну зосередило світові уми на культурній ідентичності та свободі самовираження», — сказав сер Джонатан Міллс, програмний директор Единбурзького міжнародного культурного саміту. 

Читайте такожОркестр шотландської гвардії привітав українців із Днем Незалежності піснею «Stefania»

Ранок 26 серпня розпочався з Діалогу культурного лідерства. Члени української делегації, які представляють різні сфери та різні регіони поділилися досвідом, які пережили їх інституцій з початку повномасштабного вторгнення та баченням відновленням музейної, архітектурної та культурної спадщини України та як в цьому можуть допомогти. 

Україну зокрема представили Ігор Пошивайло, Генеральний директор Національного музею Революції Гідності; Люба Михайлова, Засновниця платформи культурних ініціатив ІЗОЛЯЦІЯ; Олег Дроздов, співзасновник Харківської школи архітектури; Олеся Островська, Генеральна директорка Мистецького Арсеналу; Настя Платонова, культурна критикиня та редакторка; Софія Дяк, директорка Центру міської історії.

Представники міністерств культури та очільники міжнародних культурних інституцій з країн Європи, Північної Америки та Африки долучилися до діалогу, щоб обговорити можливості їх залучення до створення програм внутрішнього та міжнародного співробітництва між окремими українськими митцями, культурними організаціями, державними інституціями та міжнародними партнерами для підтримки культури України. 

На офіційному відкритті Саміту з промовами виступили українська письменниця та поетеса Оксана Забужко; професорка і Генеральний директор ЮНЕСКО 2009-2017 Ірина Бокова. Співачка Марина Круть (відома як КРУТЬ) виступила перед гостями Саміту у залі засідань Парламенту Шотландії. 

Читайте також: Забужко, Жадан, Андрухович: у Берліні пройде День читання української літератури

Українська програма «Культура та Свобода» завершилася відповідями та роздумами міністрів культури. Після цього відбулася перша з нової серії публічних подій Саміту: Наживо з Культурного Саміту, під час якої учасники, зокрема Володимир Шейко, Генеральний директор Українського інституту, доєдналися до відкритого обговорення на YouTube, Facebook і Twitter (#CultureSummitLive). 

«У той час, як усе українське суспільство постраждало від російської агресії, митці та творчі люди є одними з найбільш вразливих груп. Вторгнення Росії, а також інші війни та конфлікти у світі – це напад на наші основні свободи та цілісність пан’європейських і глобальних культурних відносин. Ми не повинні протистояти цим викликам наодинці», — зазначив генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко. 

Цьогорічний Саміт збігається з 75-річчям Единбурзького міжнародного фестивалю, заснованого Рудольфом Бінгом, який втік з Німеччини у 1930-х роках, щоб створити та зберегти простір для роздумів про наслідки війни та її наслідків для свободи та культурного самовираження. 

Українська тема «Культура та свобода» стала третьою серед представлених на події. Вона не лише відповідає основним цінностям Единбурзького міжнародного культурного саміту, але й виступає тематичною лінзою, через яку розглядаються дві інші теми: «Культура та освіта» та «Культура та сталість».   

Читайте також: Співачка KRUTЬ виконала пісню «Україна» разом із Хмельницьким муніципальним хором

Довідково: Про Український інститут  

Український інститут є державною установою при Міністерстві закордонних справ України. Його місія – зміцнення міжнародного авторитету України засобами культурної дипломатії. Інститут сприяє міжнародним зв’язкам між людьми та установами та створює можливості для взаємодії та співпраці України зі світом. ui.org.ua 

Про Британську Раду 

Британська Рада є міжнародною організацією Великої Британії з питань культурних зв’язків та можливостей освіти. Ми вибудовуємо зв’язки, розуміння й довіру між людьми у Великій Британії та інших країнах через мистецтво і культуру, освіту і англійську мову. У 2019–2020 роках ми охопили понад 75 мільйонів людей безпосередньо та 758 мільйонів людей загалом, зокрема онлайн, а також через трансляції та публікації. Засновані в 1934 році, ми є британською благодійною організацією, яка керується Королівською хартією, і громадським органом Великої Британії. Ми отримуємо 14,5-відсотковий грант основного фінансування від уряду Великої Британії. www.britishcouncil.org.ua 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024