Музею Корсаків – чотири роки: підбірка виставок, які відкрилися впродовж нещодавніх років

24 Серпня 2022, 18:05
Виставка Романа Мініна та Даніка Манжоса 1271
Виставка Романа Мініна та Даніка Манжоса

Луцький Музей Корсаків — перший в Україні музей сучасного українського мистецтва світового рівня. Урочисте відкриття закладу відбулося в символічну дату — 24 серпня — на День Незалежності України. 

Сьогодні Музей сучасного українського мистецтва Корсаків святкує четверту річницю свого існування. Журналісти Район.Культура вирішили розповісти читачам про декілька знакових виставок закладу. 

  • Відкриття проєкту дуету митців Миколи Бабака та Євгена Матвєєва, які створили поліптих «13 кімнат COVID».

Ця подія відбулася саме 24 серпня — на минулорічний День Незалежності України. Тоді Музей розширив свою виставкову площу — додали ще 2,5 тисячі квадратних метрів і відкрили масштабний проєкт «Імена твої, Україно».

Виставка в Луцьку
Зоя Навроцька, Микола Бабак та Леся Корсак

За словами художника Миколи Бабака, який розповів глядачам про передумови появи проєкту, «13 кімнат COVID» — це відгук на поширення світом хвороби COVID-19. 

Читати більше: «13 кімнат COVID»: у Луцьку відкрили проєкт митців Миколи Бабака та Євгена Матвєєва

  • Презентація масштабного проєкту «Імена твої, Україно».

У проєкті під назвою «Імена твої, Україно» взяли участь 152 митці. Тоді відвідувачам музею дали можливість зайти в зали і обрати свій психотип: на буклетах та експлікаціях були QR-коди, які можна було просканувати і визначити свій психотип. 

Таким чином у присутніх була змога звернути увагу саме на тих митців, на яких подібні.

За основу взяли базу психології – психотипи Юнга

Читати більше: Мистецтво за психотипом: у луцькому музеї презентували масштабний проєкт «Імена твої, Україно»

Виставка в Луцьку
Виставка «Імена твої, Україно»

  • Презентація унікального спецпроєкту одного з найвідоміших українських митців — Павла Макова.

31 жовтня в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбулося грандіозне відкриття проєкту Павла Макова «Mappa Mundi».

«Світ – це комунальна квартира. Мій проєкт – план комунальної квартири, де всі кімнати – практично прохідні, і щоб ти не робив, куди б ти не біг – втікав від пожежі і прибіг знову до пожежі. Немає куди діватися», — пояснив художник.

Проєкт Павла Макова
Проєкт Павла Макова

У цьому проєкті митець підіймає глобальне питання неусвідомлення країнами залежності однієї від одної. І коли на запрошення від Музею Корсаків зробити у їх стінах виставку, він приїхав до Луцька.

«Коли я побачив велику залу, де було темно, космічно. Я вирішив зробити велику роботу, щоб люди навіть могли ходити всередині. Але фінансово – це не під’ємно», – розповів автор.

Тоді він вирішив втілити задум на достатньо маленькому макеті, який стане маленькою Землею у великому, холодному просторі.

Читайте більше: «Світ – комунальна квартира», – Павло Маков презентував у Музеї Корсаків унікальний спецпроєкт

Проєкт Павла Макова
Проєкт Павла Макова

  • Відкриття виставки «Пошук слів» Даніка Манжоса та Романа Мініна.

Відкриття цієї експозиції 3 червня — одна з найзнаковіших події за період повномасштабного вторгнення росії на територію України. Саме ця виставка відновила роботу Музею Корсаків, у якому не проводили оглядів робіт від 24 лютого.

Виставка в Луцьку
Виставка Романа Мініна та Даніка Манжоса

Роман Мінін та Данік Манжос місяць жили в Луцьку, разом працювали в Музеї Корсаків над виставкою «Пошук слів».

«Ми всі шукаємо слова вдячності нашим воїнам за те, що вони оберігають нас, за те, що ми можемо відкрити музей і займатися мистецтвом, жити тут у відносно мирній ситуації. Пошук слів любові до своєї Батьківщини, своєї мови, пошук слів, щоб достукатися до Європи і Америки, щоб вони зрозуміли, що нам треба... Ми всі шукаємо ті слова. Проєкт надзвичайно актуальний», — Леся Корсак про проєкт «Пошук слів».

Читайте більше: У Музеї Корсаків відкрилася виставка «Пошук слів», яка відновила роботу музею

Виставка в Луцьку
Виставка Романа Мініна та Даніка Манжоса

  •  Відкриття виставки «Розстання» київських митців Ксенії Дацюк та Антона Тарасюка.

Однією з нещоданіх виставок була виставка «Розстання», що відкрилася 29 липня. Ксенія Дацюк і Антон Тарасюк творили ці роботи в Луцьку. 

Чотири великі полотна з актуальними в наш час авторськими рефлексіями про війну висять перед входом у музей. 

«Проєкт «Розстання» про війну, про злам того світу, до якого ми звикли. Кожен із нас створив свій рай, та нас позбавили нашого щастя, в якому ми жили, і такого самого світу вже не буде. Все змінилося під час війни», — Леся Корсак, керівна партнерка МСУМКу про виставку. 

Читайте більше: Втрачений Рай: у Луцьку митці Ксенія Дацюк та Антон Тарасюк відкрили виставку про війну

Нагадуємо, Музей Корсаків можна відвідати щодня з 12:00 до 19:00, усі кошти від продажу квитків йдуть на виготовлення турнікетів для ЗСУ. У середу, як завжди, вхід вільний. 

Виставка в Луцьку
Виставка київських митців

В якості бонусу розповімо також про один із найважливіших мистецьких проєктів, який започаткував музей, — «Арт-батальйон». 

Через початок повномасштабної війни 24 лютого Музей Корсаків був змушений зачинити свої двері для відвідувачів. Цілий місяць у закладі не проводили звичних виставок, зустрічей та інших творчих подій. 

Майстер-клас у Луцьку
Арт-батальйон: майстер-клас у Музеї Корсаків

Проте 24 березня музейники започаткували марафон «Арт-Батальйон», у рамках якого провели більше 70 мистецьких заходів. 

Щодня до закладу запрошували артистів, письменників, художників, коучів, філософів та інших цікавих особистостей. А ті своєю чергою ділилися із лучанами та гостями міста своєю творчістю.

Читайте такожАрт-Батальйон: як у Луцьку лікують мистецтвом

Важко охопити всі мистецькі події, що проводилися впродовж цих чотирьох років у закладі. Тому пропонуємо охочим поцікавитися життям музею перейти за посиланням, де зібрані матеріали про Музей Корсаків.

Виставка в Луцьку
Виставка київських митців

Зокрема запрошуємо наших читачів переглянути інтерв'ю, створені в рамках проєкту «Розмова в Музеї Корсаків». Це інтелектуально насичені бесіди про мистецтво з видатними сучасними українськими художниками, чиї роботи експонувалися в артцентрі Корсаків. 

***

«Розмова в Музеї Корсаків» — це серія пізнавальних відеоінтерв'ю зі сучасними українськими митцями або їхніми представниками. Так редакція Район.Культура популяризує культурну спадщину та зберігає національну пам’ять українського народу. 

Авторка та ведуча – культурологиня Світлана Федонюк.

Щоб не пропускати випусків програми Розмова в Музеї Корсаків запрошуємо підписатися на ютуб-канал Район.Культура.

***

Читайте також: За наближення перемоги: луцький музей отримав відзнаку від міського голови

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
18.04.2024