Тризуб Незалежності: що пішло не так із жестовим флешмобом

22 Серпня 2022, 19:29
Ілюстрація Олександра Грехова ФОТО 27141
Ілюстрація Олександра Грехова

Мінкульт разом з Banda Agency запропонували провести флешмоб до Дня Незалежності та обрали для цього жест, яким би українці могли вітати одне одного. Символ, який запропонували, жестовою мовою означає букву Н – Незалежність, і назвали його Тризуб Незалежності, та ця ініціатива викликала обурення українців у соцмережах.

Журналісти Район.Культура вирішили розібратися, що не так із цим символом. Жест простий – безіменний і великий пальці зігнуті, інші розкриті, вказівний і середній пальці мають бути разом. Ініціатори флешмобу закликають приєднуватися: робити світлини із цим жестом та викладати у соцмережі з хештегом #ТРИЗУБНЕЗАЛЕЖНОСТІ.

Багато зірок почали закликати долучитися до патріотичної ініціативи. 

Килиммен
Килиммен

Та в соцмережах пішла хвиля хейту, адже цей жест має й інше значення – «Шокер». Тобто такий жест використовується залежно від ситуації, як вказівка на перевагу над кимось, над чимось, або жартома. Також він має й сексуальний символізм під назвою «Два в рожеве, один у смердюче».

Тож на противагу одному флешмобу, з'явився інший із так званим єдиним правильним тризубом – Тризубом Чорновола – символ, який легендарний політик часто показував на публіку. 

Тризуб Незалежності
Гусь

Тризуб Незалежності
Кіт Інжир

UAnimals
Коли ти пташка й у тебе лапки, але все одно знаєш як показувати тризуб, - UAnimals

«Тризуб??? Ви придумали новий вид привітання?? Мабуть, це прикольно, що люди зараз вирішили видумати привітання «тризубом». Але надзвичайно прикро, що вони не знають найновішу історію і людей, які життя присвячували тому, аби, в тому числі, показувати трьома пальцями «тризуб», – написала у фейсбуці Марія Бурмака.

За словами Мінкульту, українці обурились через те, що мова жестів є досить сенситивною та має багато нюансів. В міністерстві зізнаються, що не до кінця дослідили це питання, і осуд спільноти є логічним.

Тризуб Чорновола
Пам

Міністерство культури та інформаційної політики попросило вибачення перед українцями.

«Ми приносимо наші щирі вибачення за те, що перекреативили. Наголошуємо, що у жодному випадку не ставили за ціль зневажити або образити наших співгромадян», – кажуть у Мінкульті.

Також організатори флешмобу кажуть, що не закликають долучатися до цієї ініціативи та використовувати даний жест. І погоджуються, що тризуб Чорновола – єдиний вірний жест цього символу.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39