У Луцьку виступив Alex Pian, що грав під сиренами на львівському вокзалі

22 Серпня 2022, 21:02
Виступ Alex Pian в Музеї Корсаків у Луцьку 2106
Виступ Alex Pian в Музеї Корсаків у Луцьку

У Луцьку зіграв благодійний сольний концерт український композитор та піаніст Олексій Карпенковідомий за псевдонімом як Alex Pian, який прославився на весь світ завдяки відео гри під сиренами на львівському вокзалі, що облетіло всю мережу.

Чимало охочих зібралося 21 серпня почути гру музиканта в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків в Урбан-залі на третьому поверсі, куди відвідувачів скеровував указівник у формі стрілки з клавішами. Серед присутніх була й журналістка Район.Культура.

Перед початком концерту організатори створили особливу атмосферу — на підніжжі сцени запалили безліч свічок, увімкнули відомі українські пісні, темрява та спокій спонукали розслабитися та відпочити в очікуванні музичного та світлового перформансу.


З журналістами Район.Культура поділилися, що дійство мало на меті подарувати людям годину спокою, аби вони мали можливість поринути у світ музики, яка зцілює. Перед грою музиканта всіх присутніх попросили вимкнути звук на телефонах, щоб створити цілковиту тишу, затамувати подих, заплющити очі та просто слухати.

Розпочав свій виступ Alex Pian із твору, якого написав на другий день війни.

«Я зустрів війну під емоційним тиском. Я не їв і не спав, а на другий день просто сів за фортепіано і написав цей твір», — поділився Олексій.

Слухачам запропонували програму у двох частинах — першою було виконання творів з альбому музиканта, а другою — імпровізація. Зокрема Олексій Карпенко заграв «Time» сучасного німецького композитора Ганса Ціммера — твір, що прославив українського піаніста в рідній країні, а також закордоном. Його Алекс виконав під сиренами на львівському вокзалі серед переселенців. 

Читайте також: Втрачений Рай: у Луцьку митці Ксенія Дацюк та Антон Тарасюк відкрили виставку про війну

«Моя дівчина порадила пограти на вокзалі для людей. А в мене досвід гри в такому форматі в принципі був, бо в 2014 році, коли був Майдан, я вчився в Житомирському музичному училищі, де стояло піаніно і ми ходили грали, що було дуже прикольно, тому що люди співали, об'єднувалися — те й сталося на вокзалі. Мені ідея сподобалася, але я був невпевнений. Думав, суспільство скаже: «У нас війна, а ти знайшов, хлопче, грати...» Може бути осуд, може бути хейт. Тому я закинув в інстаграм опитування для читачів запитати їхньої думки, і вони погодилися, що це хороша ідея», — розповів Олексій.

Після всієї програми та імпровізації Олексій Карпенко заграв для слухачів ще декілька творів на біс, а також виконав на завершення вечора під заспів присутніх Гімн України. Опісля охочі могли підійти до піаніста та поспілкуватися з музикантом.

Благодійний концерт у Луцьку
Леся Корсак та Олексій Карпенко

Дійство було благодійним — усі кошти від квитків організатори перерахували на рахунки Волонтерського штабу «Ангар» та «Волонтерський VolWest Hub» на формування аптечок для ЗСУ.

«Дуже сподобалося. Настрій неймовірний і враження залишаться в серці й душі. Дуже круто. Якщо Alex Pian ще раз відвідає Луцьк, ми обов'язково прийдемо. Організатори дуже постаралися, усе було зручно й атмосфера незвичайна», — поділилися емоціями після концерту слухачки Юлія та Наталія.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Район.Культура (@rayon.kultura)

Читайте також: У Музеї Корсаків відкрили виставку художника Ростислава Котерліна

Довідково: Олексій Карпенко — піаніст, композитор. Закінчив Львівську національну музичну академію імені Миколи Лисенкa зі спеціалізацією класичнe фортепіано та естрадно-джазова музикa. До початку війни в Україні виступав на багатьох сценах Львова, давав уроки гри на фортепіано та заснував музичний дует.

Після початку війни через велику міграцію громадян, які рятувалися від війни, він помітив необхідність психологічної підтримки людей i організував регулярні безкоштовні концерти на Залізничному вокзалі у Львові, який став головним міграційним пунктом для біженців (відео тут).

Його ініціативу сприйняла з великим інтересом не тільки громадськість, а й світові ЗМІ, а запис його гри під час повітряної тривоги показав Ганс Ціммер під час концерту в Лондоні та запостив в себе в інстаграмі.

Він веде блог в Instagram, завдяки якому популяризує українську музику та привертає увагу світових ЗМІ до війни, а також канал на YouTube, де допомагає Україні, інформує про поточну ситуацію в країні та ділиться своєю музикoю.

Концерт організувала івент-агенція FeelGood за підтримки Музею сучасного українського мистецтва Корсаків, Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», Consulting Center, БК «Інвестор» та Noble Boutique Hotel.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024
Афіша