150-річчя Соломії Крушельницької відзначатимуть на державному рівні

12 Серпня 2022, 13:20
Соломія Крушельницька 3040
Соломія Крушельницька

150-річчя української оперної співачки Соломії Крушельницької відзначатимуть на державному рівні.

Таке рішення ухвалили 11 серпня на засіданні Організаційного комітету з підготовки та проведення заходів із відзначення 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької. Його Головою є Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.  

«150 років від дня народження видатної української оперної співачки та педагогині — Соломії Амвросіївни Крушельницької виповнюється 23 вересня цього року. Відзначатимемо цю дату на державному рівні попри все. Ми вдячні всім, хто долучатиметься до організації святкових заходів і в Україні, і за кордоном. Адже імена видатних українців і українок має знати весь світ. Особливо це важливо зараз, коли росіяни нищать все українське, зокрема, зазіхають на нашу ідентичність», — зазначив Олександр Ткаченко. 

Також до важливої дати у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбудеться урочистий концерт. Національний банк України випустить ювілейну монету та відзнаку з нагоди 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької.

Крім того, протягом 2022 року в населених пунктах України, пов'язаних із життям та творчістю співачки, пройдуть культурно-мистецькі заходи. Урочистості проведуть і дипломатичні установи України за кордоном.

Зазначено, Указ про відзначення 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької на державному рівні Президент України підписав у листопаді 2021 року. 

Читайте також: Львів'яни «повертають» Михайла Коцюбинського на італійський острів Капрі

Довідково: Соломія Амвросіївна Крушельницька — українська оперна співачка, педагогиня. За життя визнавана найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. У сучасній українській традиції входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024