У Рівному розкажуть про історію місцевих вулиць

05 Серпня 2022, 14:06
Фото з допису 839
Фото з допису

У Рівному запрошують на пішохідні тематичні екскурсії. Розкажуть про вулиці Шкільну та Замкову.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Рівненської обласної бібліотеки.

Екскурсії відбудуться 7 серпня о 13:00. Збір групи — Рівненська обласна бібліотека (біля фонтану) за адресою вул. Короленка, 6. 

Телефон для довідок: 63-33-39, +38 067 360 7427. Екскурсія безплатна та без реєстрації.

Читайте також: Рівненському краєзнавчому музею подарували колекцію вінтажних капелюшків

Короткий анонс від організаторів:

«Вулиця Шкільна є однією з небагатьох у Рівному, що зберегла свою автентичну назву (тільки в роки німецької окупації носила ім’я Бориса Грінченка) крок за кроком та, на жаль, безповоротно втрачає свою історичність. Чому Шкільна? Все через те, що там було багато єврейських культових споруд: синагог та молитовних будинків. У тандемі ще з однією старовинною вулицею Замковою, Шкільна утворювала справжній єврейський квартал у центрі Рівного.

Кілька будинків ще пам’ятають свою історію та дозволяють рівнянам і гостям нашого міста вивчати її. Перш за все, це діюча синагога «Старий клойз». Вона, наразі, має номер 39. Вона є однією з двох найстаріших споруд на Шкільній, що вціліли та відновили своє первісне призначення. На Шкільній є ще один будинок, який заслуговує вашої уваги. Будівля «з цеглинок», тобто цегляної архітектури, до якого, ще в повній мірі, не дісталася рука сучасних руйнівників історії. 

Історія вулиці Замкової, яка дістала свою назву від споруди замку часів князів Несвицьких, сягає XV століття. Вже на початку ХVIII століття князі Любомирські спорудили величний кам’яний палац на місці залишків старовинного дерев’яного замку. Замок був оточений садово-парковим ансамблем. У ХІХ ст. палац поступово руйнується і у 30-х роках ХХ ст. з невідомих причин згорів і більше не відновлювався. Палацово-парковий ансамбль князів Любомирських достовірно відтворений на макеті Рівного, який експонується в обласному краєзнавчому музеї. 

Самої споруди замку давно немає, проте пам'ять про неї збереглася у гравюрах, літографіях, фото, поштівках, які демонструються під час проведення екскурсії. На місці колишнього замку виросли будівлі спортивного комплексу «Авангард» та будинок Центру науково-технічної інформації (ЦНТІ)».

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
18.04.2024