Гоголь, Булгаков: у Міносвіти пояснили, твори яких авторів залишать у шкільній програмі

04 Серпня 2022, 15:25
Фото ілюстративне 2084
Фото ілюстративне

У програмі зарубіжної літератури залишать тих російськомовних письменників, чия творчість або вони самі тісно пов’язані з Україною. 

Про це 4 серпня повідомив керівник Управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко в ефірі телемарафону єдиних новин. Пише Суспільне Культура.

«Якщо говорити концептуально, ухвалено рішення, що письменники, які писали російською мовою, але творчість яких була тісно пов’язана з Україною, тобто, або вони народилися в Україні, або довгий час жили в Україні, або відображали у своїх творах українську тематику, їхня творчість буде залишатися в навчальних програмах», – йдеться в повідомленні.

За словами Кононенка, у програмі залишиться Микола Гоголь, а також «Собаче серце» Михайла Булгакова, «Бабин Яр» Анатолія Кузнецова та «12 стільців» Ільфа та Петрова.

«Дуже великої кількості нових творів, які включені в програму, не буде. Якщо раніше деякі твори вивчалися для додаткового читання, (...) то деякі з них переведені в текстуальне вивчення. Тобто масового включення творів не буде, кістяк програми залишається так, як є... Наприклад, якщо говорити зовсім про нове, то Йозеф Рот, австрійський письменник, він теж буде вивчатися в курсі шкільної зарубіжної літератури. Дуже багато письменників, які творили на європейському, американському та азійському континентах тепер вивчатимуться в курсі шкільної зарубіжної літератури», – додав Кононенко.

За його словами, протягом літа робоча група в МОЗ напрацювала оновлення навчальних програм зі світової літератури, української та всесвітньої історії, географії, захисту України, та створили проєкт наказу про затвердження змін, який планують підписати найближчим часом.

Читайте також: Мінкульт створить «білий» список російських артистів

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39