У Луцьку з переселенцями «прокачують» українську

01 Серпня 2022, 16:15
Бібліотека для юнацтва 1375
Бібліотека для юнацтва

У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва організували «Мовне кафе», в рамках якого, розмовляючи про історію, літературу та мистецтво, внутрішньо переміщені особи вивчають українську.

Про це журналістам Район.Культура розповіла ініціаторка проєкту та завідувачка краєзнавчого відділу книгозбірні Любов Фрадинська.

За її словами, все почалося з візиту в бібліотеки художниці з Маріуполя Тетяни Цікун, яка вже чотири місяці мешкає в Луцьку.

«Ми хотіли їй трошки допомогти. Щоб людина відволікалися від своїх проблем і життєвих обставин. Згодом вона привела познайомитися свою подругу Ларису Белякову з Харкова, яка цікавиться мистецтвом та дуже красиво малює. В рідному місті жінка викладала образотворче мистецтво дітям. А 24 лютого, почала більше створювати картини сама», – розповідає Любов Фрадинська.

Читайте такожУ луцькій бібліотеці складають сухпайки для українських військових

Любов Фрадинська (зліва), Лариса Белякова (в центрі), Тетяна Цікун (справа)
Любов Фрадинська (зліва), Лариса Белякова (в центрі), Тетяна Цікун (справа)

Жінок вирішили долучити до деяких проєктів на базі бібліотеки та занять з дітьми. Процесу заважало лише неідеальне володіння українською. Відтак, виникла ідея організувати «Мовне кафе», в рамках якого переселенцями говорять про книги, культуру, мистецтво, а також історію та культуру Волині, тим самим «прокачуючи» їхню українську.

«Під час останньої нашої зустрічі ми роздивлялися книги з творчості Лесі Українки. Просто відкривали видання на будь-якій сторінці та зачитували абзаци. Таким чином, Тетяна та Лариса намагалися говорити українською. Це була гарна можливість реалізувати їхні здібності і можливості», – розповідає працівниця бібліотеки.

За словами Любові Фрадинської, в планах проводити з переселенцями екскурсії Волинню, дізнатися більше про відомих діячів та показати цікаві куточки краю. До слова, в рамках проєкту вони вже виїжджали в Жидичинський монастир, зображення якого художниці перенесли на свої полотна.

Відвідати «Мовне кафе» може кожен. Заняття відбуваються у вівторок та четвер о 16:00. В бібліотеці переконані, що розмовна практика української мови стане однією з найкращих комунікативних навичок, і учасники зможуть досягти ефективного навчання та не боятись робити мовні помилки.

Читайте такожЗвичаї та кулінарія: у Ківерцях тривають заняття з української мови для переселенців

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024