У Музеї Корсаків відкрили виставку художника Ростислава Котерліна

23 Липня 2022, 20:30
Фото Анни Єкименко-Поліщук 1510
Фото Анни Єкименко-Поліщук

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбулося відкриття виставки івано-франківського художника Ростислава Котерліна, що має назву «Світ, коли мене ще не було, і світ, коли мене вже не буде».

У музеї 22 липня о 16:00 зібралося чимало відвідувачів, щоб дізнатися більше про роботи відомого митця з Івано-Франківська. Серед них була й журналістка Район.Культура

Нещодавнє відкриття експозиції стало одним із перших, що пройшли після довготривалої перерви, яку спровокувало повномасштабне вторгнення росії в Україну. Виставка Котерліна знакова для музею й тим, що вона є першою, яку провели у виставковому залі, де після 24 лютого не вивішували нових картин.

«Ми повертаємо собі життя, на яке заслуговуємо. Ми хочемо бачити наше українське мистецтво і робимо все для цього», — промовила під час відкриття Леся Корсак, керівна партнерка МСУМКу.

Ростислав Котерлін народився, живе і працює в Івано-Франківську. Художник, мистецтвознавець, журналіст, викладач, куратор, учасник Станіславського феномену — групи письменників та художників, яка виникла в Івано-Франківську і має ознаки постмодерного дискурсу в українській сучасній літературі та мистецтві. Засновник і видавець альманаху про сучасне мистецтво «Кінець кінцем». Стипендіат міністерства культури і культурної спадщини Польщі. 

Митець дуже багатогранний: його головні жанри — живопис, графіка, фотомистецтво, візуальне мистецтво, колажі, скульптура, а основне кредо —  час існує лише тоді, коли ми існуємо; коли нас немає – не існує і його. 

«Такий діалог з часом художник веде весь час, і мені здається, що Ростислав з часом так якось на «ти». Час, ми знаємо, безцінний, а ми його не цінуємо, поки живемо, а треба над тим думати», — поділилася Леся Корсак. 

Читайте такожУ Музеї Корсаків пройшла творча зустріч із харківським художником Романом Мініним

Леся Корсак додала, що Ростислав Котерлін — художник, який вважає, що сучасне мистецтво потрібно коментувати, у ньому потрібно давати якісь натяки, про що воно. У своїх картинах він часто дає тези, які наштовхують глядача на відповідь на це запитання. 

Модерувала зустріч мистецтвознавиця Зоя Навроцька, чия розмова з Ростиславом Котерліном познайомила луцького глядача з творчістю івано-франківського художника.

«Потрібно дивитися і прочитувати знаки кожного твору, але й смакувати тим, як це зроблено, які засоби використовує митець, щоб сформувати ту чи ту думку, повпливати на глядача, сказати йому щось», — поділилася Зоя Навроцька. 

На заході була присутня й культорологиня Світлана Федонюк, авторка і ведуча серії пізнавальних відеоінтерв'ю зі сучасними українськими митцями «Розмова в Музеї Корсаків».

Читайте також: Розмова з Миколою Молчаном в Музеї Корсаків

«Ми повертаємо собі життя», — сказала сьогодні Леся Корсак під час відкриття виставки Ростислава Котерліна «Світ, коли мене ще не було, і світ, коли мене вже не буде».

Це перша експозиція у виставкому залі Музей Сучасного Українського Мистецтва Корсаків після початку активної фази війни.

«І я дійсно бачила сльози на очах у відвідувачів. Бо це щось неможливе — ходити у музеї та спілкуватися з митцями, коли в твою країну щодня прилітають ракети», — Анна Єкименко-Поліщук.

Сьогодні багато йшлося про час і наші стосунки з ним. Я теж до останнього не знала, чи йти на відкриття виставки. Бо тиждень видався таким собі, й хотілося просто зустрітися з ліжком.

А потім подумала, що зараз усе таке мінливе. Ніхто не знає, чи буде наступна виставка. Тому треба цінувати моменти. І я поїхала.

«Наші стосунки з часом — це наші стосунки самі з собою. Якщо ми не цінуємо час, який нам даний в той період, в якому живемо, то ми егоїсти і не зможемо віддати іншим нічого. Тому поки можеш щось робити — роби. Поки можеш діяти — дій», — сказав митець під час відкриття.

І слова дуже резонували. Бо треба навчитися будувати стосунки з часом. Як і з собою», — прокоментувала Анна Єкименко-Поліщук, книжкова блогерка.

Читайте такожНайкращі книги 2022: жорстока проза та розмовні романи

Нагадаємо, що 3 червня у Луцьку відкрилась виставка «Пошук слів» Романа Мініна та Даніка Манжоса, яка відновила роботу Музею Корсаків. Заклад можна відвідати щодня з 12:00 до 19:00, усі кошти від продажу квитків йдуть на виготовлення турнікетів для ЗСУ.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39