Монументи як цвинтар доповненої реальності: Роман Мінін про трансмонументалізм

21 Липня 2022, 18:07
Роман Мінін 1705
Роман Мінін

Харківський художник Роман Мінін у розмові з ведучою програми «Розмова в Музеї Корсаків» Світланою Федонюк поділився думками про трансмонументалізм — жанр, створений самим митцем.

«Розмова в Музеї Корсаків» — спецпроєкт Район.КультураЖурналісти видання обрали найцікавіше з інтерв'ю про створення художником нового жанру мистецтва та його можливості. 

У розмові зі Світланою Федонюк Роман Мінін поділився, що трансмонументалізм — це використання сучасних технологій доповненої реальності й створення монументів, присвячених персоні або якійсь події. Використовувати ці монументи можна лише в доповненій віртуальній реальності, адже вони не існують у фізичному прояві. 

«Це, може, якийсь такий цвинтар доповненої реальності. Наприклад, якщо хтось попросив, щоб його кремували і попіл розсипали над морем. І от безпосередньо на цьому місці, де попіл розсипали, можна за GPS-навігацією встановити в доповненій реальності монумент», — розповідає Роман Мінін про свій жанр.

Художник каже, що трансмонументалізм — це нова можливість використовувати сучасні технології цифрові й робити колись нерухомі й мовчазні монументи розмовними. Відтепер же вони можуть щось розповідати, бути рухомими, додати до них якісь ефекти. 

«Просто монумент — це така форма, до якої ми звикли: «Ось стоїть монумент». Тепер вони можуть бути зовсім різні. Наприклад, оцифрувати якогось чоловіка, щоб він розповідав про себе, або навіть спілкувався з відвідувачем цього монументу», — ділиться своїм задумом Роман.

Така функція, за словами митця, розширює можливості цього жанру – монументалізму. 

«Це продовжує життя жанру монументального мистецтва», — Роман Мінін.

Також художник додав, що через рік в доповненій реальності або віртуальній реальності можна буде провести  Євробачення в Україні. 

Читайте також: Британія попросила EBU розглянути проведення Євробачення в Україні

«Про це я впевнений, що ми можемо встигнути це зробити в доповненій реальності. Так що про це я не хвилююся, якщо буде таке завдання. Ми зробимо», — Роман Мінін.

Читайте також«Меми – потужна зброя», – художник Роман Мінін про мистецтво в час війни

Нагадаємо, що 3 червня у Луцьку відкрилась виставка «Пошук слів» Романа Мініна та Даніка Манжоса, яка відновила роботу Музею Корсаків. Заклад можна відвідати щодня з 12:00 до 19:00, усі кошти від продажу квитків йдуть на виготовлення турнікетів для ЗСУ.

Роман Мінін – найдорожчий з наймолодших сучасних українських митців, і одночасно добре знаний за кордоном. 

Читайте також: Творча зустріч із харківським художником Романом Мініним в Музеї Корсаків

Він художник-монументаліст, графік, фотограф і музикант родом із Донеччини. До вторгнення росії 24 лютого проживав і творив у Харкові, де прославився роботами на шахтарську тематику. У перші місяці тимчасово проживає у Луцьку, тісно співпрацює з Музеєм сучасного українського мистецтва Корсаків, продовжує писати свою «казку про Донбас».

Читайте також: Розмова з Романом Мініним в Музеї Корсаків

***

«Розмова в Музеї Корсаків» — це серія пізнавальних відеоінтерв'ю зі сучасними українськими митцями або їхніми представниками. Так редакція Район.Культура популяризує культурну спадщину та зберігає національну пам’ять українського народу. 

Авторка та ведуча – культурологиня Світлана Федонюк.

Щоб не пропускати випусків програми Розмова в Музеї Корсаків, запрошуємо підписатися на ютуб-канал Район.Культура.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024