На Волині показали вишиті комірці жінок родини Косачів

19 Липня 2022, 12:25
Фото з презентації у Колодяжному ФОТО 1915
Фото з презентації у Колодяжному

У Волинському національному університеті та у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбулися презентації проєкту «Вишивка в одязі видатних українців». Його засновницею є майстриня Тетяна Зез.

Волинська історія проєкту представлена темою про модерні модні комірці, вишиті білим по білому, які були неодмінним аксесуаром гардероба Олени Пчілки та її доньок. Один із комірців цієї видатної українки зберігається в Музеї Лесі Українки ВНУ. Про це журналістам Район.Культура розповіли у прес-службі університету.

На відкритті проєкту у Луцьку 16 липня, були присутні: ректор Волинського національного університету Анатолій Цьось, народна депутатка України Ірина Констанкевич, проректор з навчальної роботи та рекрутації Юрій Громик, директорка Музею Лесі Українки Тетяна Данилюк-Терещук, засновниця проєкту Тетяна Зез, члени її команди, митці, представники громадськості, викладачі та працівники Університету Лесі Українки.

Перше слово взяла директорка Музею Лесі Українки ВНУ Тетяна Данилюк-Терещук, яка модерувала захід.

«Сьогодні у нашій залі ми хочемо віддати належне авторці ідеї, організаторці, видавчині проєкту «Вишивка в одязі видатних українців» Тетяні Зез та її прекрасній команді.  Пані Тетяна стала ідейною приятелькою Волинського національного університету ім. Лесі Українки і нашого музею через одну конкретну історію – історію про Олену Пчілку. Сьогодні нашим центральним експонатом є комірець Ольги Петрівни Драгоманової-Косач, який зберігається в Музеї Лесі Українки», – розповіла музейниця.

«Усе, що стосується, Олени Пчілки, Лесі Українки та загалом родини Драгоманових-Косачів, для нашого Університету надзвичайно важливе, тому що ми носимо ім’я Лесі Українки. Те, що зробили наші філологи, Повне академічне зібрання творів Лесі Українки, – це подвиг, а зараз ми маємо можливість спостерігати за розвитком іншого проєкту, надзвичайно цінного для нашого суспільства та культури: наші філологи працюють над повним зібранням творів Олени Пчілки, якого до цього часу в цілісному вигляді немає», – зазначив ректор, а ще – побажав присутнім плідної роботи і Перемоги, вручив сувенірну продукцію», – сказав Анатолій Цьось.

Ірина Констанкевич звернула увагу на те, що Волинський університет активно популяризує доробок Лесі Українки та родини Косачів. Вона підтвердила мету щодо публікації Повного видання творів Олени Пчілки.

«Ми вважаємо, що національний український пантеон без нового представлення імені та творчості Олени Пчілки був би неповним. Особливо це важливо зараз, коли війна, і з’являється покоління людей, які відстоюють ідею України та українства, тому я Вам дякую, що ви сьогодні в Університеті», – сказала народний депутат.

«Наші видатні українці колись ідентифікували себе, одягаючи вишиту сорочку, українські строї. Свого часу це був спротив, ідентифікація себе як нації. Наша еліта таким чином показувала, що вона є українською. Ми вирішили зробити таку візуалізацію і розпочали з дому Драгоманових-Косачів», – заявила Тетяна Зез.

У Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки благодійна презентація «Комірці жінок родини Косачів» відшитих у рамках проєкту «Вишивка в одязі відомих українців» відбулася 17 липня.
 
Презентовані роботи – відшиті з комірців, які належали родині Косачів та зберігаються у фондах музею.
 
 
Про важливість проведення благодійних заходів під час презентації говорив голова Ковельської районної ради В'ячеслав Шворак. Оксана Важатко, директорка Волинського краєзнавчого музею наголосила, що використання експонатів музею підкреслює те, що сьогодні вони є суспільно важливими.
 

Комірці демонстрували: блогерка Катерина Чехова, директорка волонтерського штабу «Ангар» Ольга Валянік, декораторка урочистих подій Інна Киричок, б'юті-майстерка Тетяна Татюк.
 
Під час показу вишитих комірців провели аукціон, де охочі могли зробити свою ставку за вишиту сорочку або ж комірець, як в Олени Пчілки від бренду ZETA atelier, засновницею якого є Тетяна Зез. Завдяки торгам вдалося зібрати 4450 гривень та 500 гривень від відвідувачів заходу, які музей передав волонтерському штабу «АНГАР».
 

Майстрині ZETA atelier відшили та вишили 30 сорочок видатних українців та українок: Тараса Шевченка, Лесі Українки, Михайла Старицького, Івана Франка, Дмитра Яворницького, Максима Рильського, Марії Заньковецької, Миколи Садовського, Степана Бандери та інших. 

А також відтворили предмети одягу, оздобленого вишивкою з родин Косачів, Скоропадських, Рильських та інших. Оригінали цих речей зберігаються в колекціях музеїв України у Києві, Львові, Луцьку, Дніпрі, Новоград-Волинському та Колодяжному.

Фото ВНУ та Катерини РУДЮК
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024