Сергій Жадан став лауреатом німецької премії за політичне мислення

15 Липня 2022, 12:23
Сергій Жадан в Музеї Корсаків 2378
Сергій Жадан в Музеї Корсаків

Український письменник, поет і музикант Сергій Жадан став лауреатом німецької премії Ганни Арендт за політичне мислення 2022 року.

Про це повідомляється на сайті Фонду Генріха Бьолля, передає Укрінформ.

Журі визнало Жадана «великим оповідачем, який продовжує традицію центральноєвропейської літератури та водночас революціонізує її».

«Погляди, які Сергій Жадан пропонує своїм читачам на українське суспільство, те, як він розповідає про виживання у війні (2014 року), є унікальними в новітній європейській літературі», – заявили у журі.

Читайте також: Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію з літератури

З книг Жадана читачі дізнаються, як з маси травматизованих війною індивідів народжується нова громадянська енергія солідарності. Автор не лише описує український світ, він також допомагає зрозуміти його у всьому його хаосі, стражданнях, людяності, зазначили в журі. Це спосіб оповідання, у якому оповідач – не господар, а такий же, як і всі, хто застряг серед хаосу буденності й шукає вихід, зазначається у дописі. Члени журі також згадують музичний бік таланту Жадана та його панк-гурт «Собаки в космосі».

Читайте також: «Воїни світла»: Сергій Жадан переклав пісню Ляпіса Трубецкого

Водночас як зазначається, «Жадан є великим громадянином у розумінні Арендт, який дбає про суспільство, в якому живе і працює, активно допомагаючи тому, щоб громадяни не падали духом під час російсько-загарбницької війни».

Нагороду вручать 2 грудня 2022 року в історичній ратуші Бремена.

Премія Ганни Арендт присуджується Фондом Генріха Бьолля у співпраці з містом Бремені і становить 10 тисяч євро. Нею нагороджують людей, які сміливим втручанням пішли на «ризик публічності».

«Дуже вдячний журі за цю нагороду. Можу лише вкотре повторити, що нині всі нагороди, отримані українським мистецтвом у світі, є передусім нагородами нашим читачам, слухачам та глядачам, себто мільйонам українців, котрі своєю боротьбою, своїм опором, своєю щоденною працею стверджують у світі Україну. Велика честь бути причетним до цього народу й до цієї культури. Ще раз усім дякую», – написав сам Сергій Жадан у соцмережі.

Наприкінці червня Жадан став лауреатом цьогорічної Премії миру німецької книжкової торгівлі. Церемонія вручення відбудеться 23 жовтня 2022 року у Франкфурті під час книжкового ярмарку. Розмір винагороди становить 25 тисяч євро.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром