У Рівному оцифрували унікальний український стародрук XVIII століття

13 Липня 2022, 13:10
Фото: Рівненський обласний краєзнавчий музей 925
Фото: Рівненський обласний краєзнавчий музей

Фахівці Рівненського обласного краєзнавчого музею оцифрували унікальний стародрук Почаївської лаври, датованим XVIII століттям.

Про це пише Укрінформ з посиланням на повідомлення від завідувачки сектору впровадження цифрових технологій музею Ольги Морозової.

«Стародрук, який ми щойно оцифрували – «Служебник», виданий у 1734 році. Частина тиражу з титульним аркушем 1735 року мала наклад понад 1000 примірників. На титулі — зображення Почаївської чудотворної ікони Богородиці, датоване 1733 роком, за рік до виходу «Служебника». Книгу присвячено фундатору Почаївської друкарні єпископу Рудницькому. На звороті титульного аркуша вміщено його герб, а в досить довгій посвяті йдеться про початок друкарства в Почаєві», — зазначила Морозова.

За її словами, нині в Рівненському обласному краєзнавчому музеї зберігається понад 100 стародруків, датованих до 1800 року. Їх поступово переводять у цифровий формат.

Відомо, у фондах Рівненського обласного краєзнавчого музею налічується майже 300 тисяч експонатів, з них понад 20 тисяч представлені в постійних експозиціях та на виставках. Серед оригінальних експонатів — гербарії рідкісних рослин Рівненщини, давньоруські срібні прикраси ХІІ-ХІІІ ст, твори волинського іконопису, колекція стародруків, предмети козацької доби, біломармурові роботи відомого польсько – італійського скульптора Сосновського, колекції монет, холодної та вогнепальної зброї.

Переглянути оцифрований «Служебник» можна на сайті музею.

Читайте такожУ рф порушили справу через знесення пам’ятника радянському розвіднику в Рівному

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39