Засновано на реальних подіях: в Ужгороді відзняли перший кримінальний трилер

13 Липня 2022, 12:20
Постер фільму "Темніший" 451
Постер фільму "Темніший"

11 липня в Ужгороді презентували короткометражний кримінальний фільм під назвою «Darker\Темніший». Режисером фільму виступив Kristian Sayler, головну роль зіграв актор Дмитро Рой. Представили свою деб'ютну роботу митці на платформі YouTube. Фільм має вікове обмеження 18+. 

Журналістам інтернет-видання Район.Ужгород вдалося поспілкуватися з режисером фільму та першими дізнатися про роботу над фільмом, сюжетом та майбутню презентацію. Але про все по порядку. 

Сюжет короткометражного фільму «Darker» розгортається навколо Фрідріха Ліндерфера, сестра якого зникла багато років тому, при цьому залишивши йому коротку записку, в якій прощається із ним та просить не шукати її. Пройшли роки і Фрідріх змирився із зникненням Ліни та живе тихим, спокійним життям, аж поки в один із звичайних днів він отримує її фото. Це фото запускає ланцюг подій, які приведуть до розгадки того, що сталося багато років тому.

Події фільму розгортаються у двох часових відрізках, тому у фільмі застосований нелінійний, перехресний монтаж, де події минулого тісно переплетені із теперішнім життям головного героя. Особливістю фільму є те, що «теперішні» події розгортаються у звичному порядку, а події минулого – у зворотньому. 

На ідею фільму режисера надихали роботи Крістофера Нолана, зокрема його «Початок» та «Memento»

Хоча кінцівка фільму вигадана, але сама історія заснована на реальних подіях, які сталися у невеликому німецькому містечку у травні 1962 року та які детально описав у своїй праці Юрген Торвальд. Ця справа у свій час відіграла вельми значну роль у розвитку криміналістики та судової серології. Також значну роль у процесі написання сценарію відіграли описи архівних справ та методи їх розслідування, які у своїх наукових працях навів слідчий Микола Миколайович Китаєв.

Сценарій. Після написання сценарію, на етапі пре-продакшену, команда підібрала локації для зйомки (зокрема, зйомки відбувалися у старій частині Ужгороду, а саме на площі Томаша Масарика та біля адміністративної будівлі ОДА), а також у лісі неподалік села Оріховиця та на території старого аутентичного кладовища по вулиці Володимирській. Разом із виконавцем головної ролі, Дмитром Роєм, хлопці створили образ головного героя, надихаючись традиційними детективними картинами на кшталт «Сім» Девіда Фінчера та серіал «Справжній детектив» від HBO. У подальшому, режисер частково використовував комп’ютерну графіку для того, щоб зістарити актора у «сучасних» сценах, та омолодити у подіях минулого.

Візуальна складова фільму. Надихався режисер серіалом Барана Бо Одара «Пітьма» від Netflix. Щодо зображення минулого часу, було обрано стилістику чорно-білої плівки Fujifilm Acros. Частково тому, щоб для глядача була більш зрозуміла хронологія, а частково — як оммаж на вищезгадану роботу Крістофера Нолана «Memento». 

Зйомки. Зйомки фільму почалися у квітні 2021 року та після певної перерви були відновлені у жовтні того ж року. Останній знімальний день відбувався вже на початку лютого 2022 року.

Оскільки це мій перший проєкт, то в процесі створення фільму задіяли мінімум людей. Я виконував функції як режисера, так і оператора і монтажера, а акторами стали учасники театральної студії «Provocator», а саме Дмитро Рой, який став виконавцем головної ролі, та Ігор Громихін, який зіграв невелику, але дуже важливу роль. У процесі зйомок Дмитро повністю вживався в роль та прислухався до моїх коментарів, – розповідає режисер фільму.

Постпродакш. На етапі продакшену була певна складність, яка полягала в тому, що зйомки відбувалися не у хронологічному, відносно сценарію, порядку, що вимагало від Дмитра особливої зосередженості на сюжеті та самовіддачі, при цьому головний актор повністю потрапив в образ головного героя.

Дмитро вніс неоціненний вклад у створення фільму. Хронометраж фільму складає 24 хвилини, при цьому левова частка – це моносцени саме Дмитра, які тримаються на його акторській грі. Щодо головної героїні, то ми використали її відео, які були офіційно доступні на сайтах із стоковим відео, – додає митець.

Хоча зйомки почалися у квітні 2021 року, однак склалося так, що етап постпродакшену завершився аж у липні 2022 року. У зв’язку із війною митці не проводили презентацію фільму, однак у майбутньому планують відправити свою дебютну роботу на кінофестивалі.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39