Куди подіти домашню російську літературу: поради рівненських експертів

03 Липня 2022, 14:56
Російська література 5529
Російська література

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну у бібліотеках Рівненщини, як і в інших регіонах, почали переглядати фонди і вилучати російські та радянські книги. 

Українці почали переосмислювати вміст і домашніх бібліотек, цю тенденцію помічають причетні до поширення і продажу книг фахівці. Суспільне розпитало їх, що робити із книгами, з якими є бажання позбутися.

До книгозбірень старі книги радянського походження заступниця директора обласної наукової бібліотеки Олександра Промська не радить нести.

«Хтось звертається в бібліотеки, щось пропонує, але бібліотеки зараз теж дивляться критично. Ми зараз керуємося рекомендаціями Міністерства культури та інформполітики, які пропонують нам актуалізувати власні фонди. І там є перелік видань, які абсолютно заборонені в публічному доступі зі сторони бібліотек. Також є пропозиція поступово очищати фонди від радянських видань. Звичайно, пріоритет кожної бібліотеки — це актуальні сучасні видання. Бажано, щоб це було видання після 2012 року. Все-таки пріоритет, щоб книжка жила, з полиці її хтось знімав і читав», — каже бібліотекарка.

Здавати таку літературу на макулатуру або виставляти на продаж в інтернеті для колекціонерів та дослідників — такі способи позбутися неактуальних книг називає Олександра Промська.

Нести їх на вторинну переробку радить і директор Рівнекниги Олександр Савчук. Це комунальне підприємство займається друком та реалізацією книг.

«Користі буде дуже багато. Перше — ви очистили свої шафи. Друге — цей папір пішов на переробку. І третє — отримані кошти зразу відправляйте на ЗСУ», — додає чоловік.

Що ж до використання паперу з цих книг для створення нових, українських книг, то Олександр Савчук пояснює, що нині для друку використовують кращий та якісніший папір, ніж раніше.

У одному з пунктів прийому вторинної сировини зазначають, що кількість російської літератури й справді збільшилась після повномасштабного вторгнення росії.

«Здають з початку війни, ще коли почалося АТО, почали здавати російську літературу, а зараз дуже багато. Особливо перші місяці повномасштабного вторгнення. Нереально підрахувати, скільки. Дуже багато! У середньому по 20 книжок десь дві тисячі людей здали... В тоннажі приблизно це тонн 20», — розповіла працівниця центру приймання Валентина.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024