Студенти Волинського коледжу культури здавали іспит на сцені театру

24 Червня 2022, 15:25
Студенти-випускники на сцені 1660
Студенти-випускники на сцені

Студенти-випускники волинського фахового коледжу культури та мистецтв імені Ігоря Стравінського здавали особливий держекзамен зі сценічної мови. Іспитом для них слугувала документально-поетична вистава про кохання українського поета та художника Тараса Шевченка.

Дипломну виставу під назвою «Ах, Шевченко!...» презентували 22 червня на камерній сцені Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру. Побувала там і журналістка Район.Культура.

Троє хлопців-студентів зіграли Тараса Шевченка на різних етапах його життя: малого, юного та в зрілому віці. 

П'ятеро студенток (а також першокурсниця та діюча акторка театру), тим часом влилися в образи семи жінок, які залишили слід в особистому житті українського генія. Деяких з жінок він оспівував у своїх віршах, а деяких зображав на картинах. Упродовж постановки в кожній з них Шевченко шукав своє перше кохання – Оксану Коваленко.

Читайте також: Симфонічний оркестр, Kalush та педагоги: чим славиться Волинський коледж культури

Авторкою драматургічного твору є акторка театру, режисерка, заслужена артистка України та викладачка зі сценічної мови Світлана Органіста. Вона зазначила, що працює в коледжі ще з 2001 року і завжди на базі екзамену намагається створити з випускниками якийсь цікавий поетичний спектакль. Цього разу вирішила взяти за основу творчість Кобзаря.

«В мене були різні експерименти щодо таких іспитів із поезією: від доби античності до творчості сучасних поетів-модерністів. А цього разу захотілося чогось свого рідного і глибокого водночас. Я відчула потребу крізь призму особистого життя Шевченка поглянути на його творчість. Спершу думала зосередитися лише на Тарасовій поезії. З одного боку чогось надміру трагічного не хотілося, адже нам і так зараз вистачає болю. Але водночас притягувало те, що було б цікаве в роботі юним акторам та широкому загалу глядачів. Ота притаманна Шевченкові простота та геніальність водночас. Історії кохання над якими не владний час» – говорить пані Світлана.

Читайте також: Луцький коледж має унікальні умови для навчання органної музики в Україні

За словами режисерки, готувати виставу вона почала наприкінці березня. Тоді, частина студентів була за кордоном, тому репетиції, нерідко, відбувалися через онлайн зв'язок.

«Те, що іспит має бути саме в такому вигляді, програма коледжу не вимагає. Це моя власна ініціатива. Адже просто прочитати поезію – це одне. А пережити її у формі театральної вистави – зовсім інше. Актор далеко не завжди грає в статиці: він рухається, бігає, стрибає, лежить, висить. І в будь-якому варіанті його має бути чутно, він повинен зберегти чітку мову, дикцію, логіку, культуру мовлення. Актору треба вміти працювати з музикою, зі світлом, у мізансценах, діяти словом на партнерів та глядачів. Тому, такі вистави – найкраще розкривають потенціал та майстерність випускників», – розповідає жінка.

Поки що Волинський драмтеатр не працює, але Світлана Органіста сподівається, що коли він відновить роботу, її авторську п'єсу введуть у репертуар. А найкращих студентів приймуть на роботу і вони продовжать грати в ній уже на великій сцені.

Читайте також: Лучанин з Kalush Orchestra Ігор Діденчук відвідав коледж, у якому навчався

Фото Віталія ВІЖАНСЬКОГО

Коментарі
25 Червня 2022, 06:31
Прекрасні діти, прекрасна робота. Дякуємо Вам, пані Світлано!
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024