У Маневичах переселенці вчили українські фразеологізми

18 Червня 2022, 10:02
Засідання клубу Говір 326
Засідання клубу Говір

Відбулася чергова зустріч поціновувачів живого спілкування українською мовою.

Про це повідомили на сторінці Маневицької селищної ради у фейсбук.

Цього разу запросили спікерку Віру Цвітенко, голову професійної спільноти словесників, вчительку української мови та літератури Маневицького ліцею №1 імені Героя України Андрія Снітка

Роботу розпочали із визначення й обговорення емоційного настрою присутніх. Слухачі розглянули поширені етикетні форми української мови, які використовуються в офіційному й неофіційному спілкуванні. Задля закріплення матеріалу розігрували діалоги з різних життєвих побутових ситуацій.

На засіданні пригадали вживання літер «г» і «ґ», що розглядали минулого разу. Один із членів клубу, Сергій Пахар, підготував та представив дослідницьку роботу на тему «Як і коли в українській мові з’явився звук [ґ]».

Читайте також: У Маневичах переселенці читали вірші місцевої поетеси

Окрім цього учасники зустрічі вивчили ряд найуживаніших паронімів, дізнались їхнє лексичне значення й особливості вживання в мовленні. Практично спробували ввести такі слова у речення.

Слухачі разом із спікеркою побували на «віртуальній кухні», ввели у власний словниковий запас правильні українські відповідники на позначення предметів кухні. З метою уникати російської кальки вивчали варіанти правильних слововживань, редагували речення, виправляли лексичні помилки. Також збагачували мовлення фразеологізмами, практикували їх вживання у повсякденному спілкуванні.

До роботи в шостому засіданні клубу «Говір» запросили працівників психологічної служби (психолог та соціальний педагог) Маневицького ліцею №2, Галину Турик та Ларису Павлюк, які продовжили заняття та використовували арттерапевтичні методики. Зі слухачами клубу провели техніка колажу «Я і мої мрії», учасники вирізали картинки із журналів, які їм емоційно подобались і приклеювали їх на папір, створюючи власні карти бажань. На закінчення провели вправу на релаксацію, яка дозволила понизити рівень напруження в тілі та визначити й розвинути свої ресурси.

Читайте такожУ Маневичах переселенці навчалися нормам української мови

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024