Волинянка зібрала в Данії гроші для ЗСУ

15 Червня 2022, 16:02
Українська діаспора в Данії ФОТО 2050
Українська діаспора в Данії
Піаністка-органістка Марія Малєвич, уродженка Локачинщини, разом із діаспорою українців у Данії зібрала понад 22 тисячі гривень на турнікети для військових.
 
Гроші волинянка передала у Волонтерський штаб гуманітарної допомоги «Ангар» в Луцьку. Журналісти Район.Культура поспілкувалися із Марією.
 
«Про Ангар дізналась від сестри, так як вони з чоловіком неодноразово перераховувати туди кошти», – розповідає дівчина.
 
Суму 5450 крон вдалося зібрати за один раз, на концерті в місцевій церкві 12 червня.
«Ми зібрали цю суму за один концерт, який тривав 30 хвилин в маленькому селищі. І зібрати ці кошти не було так складно, як знайти і зібрати усіх учасників на концерт», – каже Марія.
Дівчина каже, що із початком війни росії проти України, данці як і усі свідомі люди – на нашій стороні.
«Вони дуже зараз допомагають нашим українським переселенцям, забезпечують усім необхідним, щоб вони хоч трішки могли почуватися як вдома», – зауважує Марія.
Яскравим прикладом солідарності Данії із Україною є відношення до державної символіки України, до прапора зокрема. Марія пояснює: щоб розмістити назовні прапор будь-якої не скандинавської країни, потрібно отримати дозвіл у поліції. 
«Данці дуже трепетно відносяться до свого прапора. Взагалі прапори дозволені у Данії – це данський, прапори скандинавських країн, прапор ЄС і ООН. А тепер і наш також. Від початку вторгнення орків в Україну, наш прапор офіційно майорить повсюди в Данії », – зауважує українка.

Довідково: Марія народилася в Локачах, навчалася у Волинському фаховому коледжі культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського, Інституті мистецтв імені Лесі Українки, пізніше викладала у музичній школі імені Фредеріка Шопена. Нині 4 роки проживає на півдні Данії, де працює у двох місцевих церквах у селищі Bylderup-Bov як органістка-піаністка.
 
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
09:50