В Україні зареєстрували законопроєкт про заборону продажу книг з росії та білорусі

14 Червня 2022, 17:39
В Україні зареєстрували законопроєкт про заборону продажу книг з Росії та Білорусі 3508
В Україні зареєстрували законопроєкт про заборону продажу книг з Росії та Білорусі

У Верховній Раді України 13 червня зареєстрували законопроєкт, покликаний заборонити продаж в Україні російських та білоруських книжок, а також раніше ввезених російських книг. 

Згідно з цим законопроєктом, з 1 січня 2023 року книжки мають видаватися українською мовою, мовами корінних народів України та країн Євросоюзу, повідомляє громадський активіст Тарас Шамайда, — пише Українська Правда.

«Рештою мов, зокрема, російською, можуть видаватися і ввозитися лише оригінальні твори. Переклади ж мають поширюватися українською або вже згаданими мовами ЄС чи кримськотатарською мовою. Саме ця норма є ключовою для зриву захоплення «русскім міром» нашого книжкового ринку через видання в Україні чи ввезення з третіх країн популярної перекладної літератури», – пише Тарас Шамайда.

Як повідомляє Українська правда, колишній очільник Інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович також вважає, що мета цього законопроєкту — перекрити вплив «русского міра» на українське книговидання і книгорозповсюдження, як ззовні, так і зсередини країни.

«Законопроєкт передбачає заборону імпорту книг з Росії та Білорусі, припинення продажу раніше ввезених російських книг, майже повну заборону друку і ввезення творів громадян Російської Федерації (ідеться саме про громадян РФ, а не про «мертвих росіян» на кшталт Пушкіна з Достоєвським)», — говорить він.

Співавторами законопроєкту є 51 депутат.

Законопроєкт розроблено у співпраці видавців, книгорозповсюджувачів, громадського середовища, депутатів та органів виконавчої влади.

Читайте також: 

Скріншот з допису Володимира В
Скріншот з допису Володимира В
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024