В Україні зафіксували 388 епізодів воєнних злочинів російської армії проти культурної спадщини

12 Червня 2022, 12:40
Мішки з піском біля фонтану Самсон у Києві 386
Мішки з піском біля фонтану Самсон у Києві

Злочини росіян проти української культурної спадщини набули загрозливих масштабів.

Міністерство культури та інформаційної політики продовжує фіксувати воєнні злочини росіян проти культурної спадщини. Станом на 10 червня 2022 року вже задокументовано 388 епізодів. Про це йдеться на сайті міністерства.

«Те, з якою ненавистю, росіяни нищать все українське, говорить тільки про їхню агонію. Нещодавно під обстріл окупантів знову потрапила Святогірська лавра на Донеччині. Горів Всіхсвятський скит Святогірської лаври. Окрім монастирської братії та сестер, у храмі перебувало приблизно 300 біженців, серед яких інваліди, літні люди, приблизно 60 дітей, у тому числі немовлята. Сумнівів немає – маємо справу з ордою. Та злочини окупантів не тільки не можуть знищити нашу ідентичність, а й навпаки — тільки згуртували українців. Сьогодні українська нація здобула нову суперсилу. Ми маємо своїх Героїв, звитяжно боремось і захищаємо своє. Ми стали сильнішими, а перемога дасть нам можливість все відбудувати», – каже міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.  

Злочини росіян проти культурної спадщини, зазначається в публікації, зафіксовані на території 13 областей України та в Києві. Збільшилась кількість зафіксованих руйнувань щодо культурної спадщини Харківщини. Наразі – це 97 епізодів, найбільше – 79 – в місті Харкові та його околицях. У Донецькій області зафіксовано – 89, з них 53 у Маріуполі. У Київській області постраждали 70 об'єктів, з них найбільше – 44 в Бучанському районі. У Чернігівській області зафіксовано 38 випадків, у Луганській та Сумській областях – по 28. Крім того, 12 – у Запорізькій області, 6 – у Житомирській області, по 5 – в місті Києві та в Херсонській області, 4 – у Миколаївській, 3 – у Дніпропетровській, 2 – в Одеській області, 1 – у Львівській областях. 

Пошкоджені об’єкти зазнали різних ступенів уражень, зокрема: 

  • 173 – легкого – це близько 50 відсотків зареєстрованих епізодів майже по всіх регіонах України, крім Донеччини; 

  • 123 – середнього – до 50 відсотків на Донеччині та 25-30 відсотків на Запоріжжі, Київщині, Луганщині, Сумщині, Харківщині, Чернігівщині;  

  • 58 – важкого – до 25 відсотків на Донеччині та 10-15 відсотків на Харківщині, Чернігівщині та Київщині. 

  • 9 об’єктів на Донеччині, Київщині, Сумщині та Чернігівщині повністю знищені.

  • стан 25 пошкоджених об'єктів залишається невідомим.

Внаслідок обстрілів, ракетних та бомбових ударів росіянами в Україні зруйновані та пошкоджені 119 об’єктів культурної спадщини. Серед них: 21 пам’ятка національного значення, 91 – місцевого значення та 7 – щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.    

«Ми продовжуємо детально документувати та фіксувати злочини росіян проти української культурної спадщини. Цей процес часто ускладнений. Особливо, коли мова йде про тимчасово окуповані території, а також місця, де проходять активні бойові дії. Хочу наголосити, що руйнування культурної спадщини – це воєнний злочин за Гаазькою конвенцією 1954 року. Злочинці обов'язково відповідатимуть за свої безчинства», – зауважує Катерина Чуєва, заступниця міністра культури та інформаційної політики.  

російські воєнні злочинці знищили та пошкодили 142 релігійні споруди, з них 51 – перебуває на обліку як пам’ятки історії, архітектури та містобудування або цінна історична забудова. Від дій окупантів саме релігійні споруди постраждали найбільше. 

Наразі в Україні росіяни знищили 42 меморіальних пам’ятники на честь історичних особистостей та подій ХІХ – початку ХХІ століть, 30 будівель та комплексів музеїв і заповідників, 75 споруд будинків культури, театрів та бібліотек, пошкоджені й деякі інші об’єкти цінної історичної забудови.

Читайте також: У Харкові через бомбардування росією постраждала одна з найбільших бібліотек Європи

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024