У Радивилові музейники стали волонтерами і допомагають переселенцям

08 Червня 2022, 12:50
На Радивилівщині музейники стали волонтерами і почали допомагати переселенцям 392
На Радивилівщині музейники стали волонтерами і почали допомагати переселенцям

На Радивилівщині етнопарк «Ладомирія» перетворився на гуманітарний штаб «Добрі справи».

Про це повідомляє Рівненська ОВА.

«Ладомирія» – це унікальний артпростір на Рівненщині. На сьогоднішні він представлений у вигляді трьох локацій: «Майстерня Етнобрендів», ткацька майстерня «Серпанок» та музей одягу Великої Волині. Але під вимоги воєнного часу частину етнопарку переобладнали під волонтерський центр. 

З 29 березня, а саме тоді він розпочав роботу, допомогу отримали майже 700 переселенців, розповідає керівниця гуманітарного штабу «Добрі справи» Наталія Оксененко.

«Щоб звернутися до нас, людям потрібно мати довідку внутрішньо переміщених осіб. Вона може бути як у паперовому, так і в електронному вигляді. На одну сім’ю ми видаємо продуктовий набір, у який входить борошно, цукор, крупа, чай, печиво. Якщо у сім’ї – понад троє осіб, то харчів вони отримують більше. Також під час першого візиту переселенці можуть взяти й побутову хімію», – додає Наталія Оксененко.

А ще переселенцям тут дають постіль, рушники, посуд, одяг, книги, ліки, памперси, іграшки та харчування для дітей.

У гуманітарному штабі «Добрі справи», що в Радивилові, допомогу вже отримали внутрішньо переміщені особи й з Чорнобаївки, Херсона, Харкова, Ізюма, Маріуполя, Миколаєва, Бучі, Гостомеля, Ірпеня тощо. Волонтери зауважують, що людей, які зараз приходять за допомогою, менше.

До роботи в штабі долучаються переселенці, зазначає Наталія Оксененко. Зокрема, коли в центрі виникла потреба в сортуванні ліків, свої вміння запропонувала провізорка з іншої області.

Ініціатор проєкту «Ладомирія», голова громадської організації «Центр дослідження та відродження Волині» Volodymyr Dzobak розповідає, що кожен переселенець має особисту історію війни.

«У нас була відвідувачка з Маріуполя. Їй не вдалося врятувати нічого з речей, окрім документів. Зрозуміло, що жінка була у відчаї. Але ми таки побачили її посмішку. Коли жінка отримала речі першої потреби, вона подякувала, називала волонтерів «рідненькими» і вийшла з приміщення нашого фонду значно бадьорішою», – зазначає.

Наразі волонтерський центр «Добрі справи» працює у вівторок, середу та четвер із 11:00 до 13:00 у м. Радивилів на вул. Шкільна, 1. 

Водночас етнопарк «Ладомирія» продовжував свою роботу як музей і зараз запрошує усіх охочих на екскурсії щотижня з четверга по неділю.

Читайте такожУнікальні вишиванки з етнопарку у Радивилові

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024