У Музеї Корсаків відкрилася виставка «Пошук слів», яка відновила роботу музею

04 Червня 2022, 19:32
Роман Мінін, Катерина Михайлюк і Данік Манжос 2149
Роман Мінін, Катерина Михайлюк і Данік Манжос

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відкрили виставку «Пошук слів» Даніка Манжоса та Романа Мініна. Саме ця виставка відновлює роботу музею, у якому не проводили оглядів експозицій від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну — з 24 лютого.

На відкриття першої за весь цей період виставки 3 червня о 17:00 прийшло чимало людей, щоб познайомитися з творчістю двох талановитих митців родом з Донеччини. Серед присутніх була й журналістка Район.Культура.

«Сьогодні ми відкриваємо проєкт Даніка Манжоса та Романа Мініна «Пошук слів». Певно, так мало бути, що обидва митця родом з Донеччини. Роман Мінін живе і творить у Харкові, а Данік Манжос — у Києві, але зараз вони працюють у Луцьку. Луцьк об’єднав нас усіх, людей мистецтва, в такому чудовому проєкті», — розповіла Леся Корсак, керівна партнерка МСУМКу. 

Роман Мінін, Данік Манжос і Леся Корсак
Роман Мінін, Данік Манжос і Леся Корсак

«Ми всі шукаємо слова вдячності нашим воїнам за те, що вони оберігають нас, за те, що ми можемо відкрити музей і займатися мистецтвом, жити тут у відносно мирній ситуації. Пошук слів любові до своєї Батьківщини, своєї мови, пошук слів, щоб достукатися до Європи і Америки, щоб вони зрозуміли, що нам треба... Ми всі шукаємо ті слова. Проєкт надзвичайно актуальний», — Леся Корсак про проєкт «Пошук слів».

З вітальним словом виступила Тетяна Гнатів, директорка департаменту культури Луцької міської ради. Вона каже, Роман Мінін невипадково у Луцьку — він тут для того, щоб ще раз сказати, яка багата і розмаїта Україна, і які чудові тут митці, які чудові люди в Україні.

«Ми маємо пишатися нашою культурною спадщиною і тим надбанням, яке ми маємо сьогодні. Сьогодні ми говоримо про сучасну Україну, нову Україну, яку ми маємо збудувати. Сьогодні ми маємо транслювати світові все наше найкраще. І Музей Корсаків, і митців, які тут сьогодні присутні на виставці, — це кращі з кращих», — Тетяна Гнатів.

Також директорка департаменту поділилася спогадом з розмови з Романом Мініним, що він черпає натхнення в Луцьку.

Леся Корсак і Тетяна Гнатів
Леся Корсак і Тетяна Гнатів

Кураторкою проєкту стала Катерина Михайлюк, керівниця відділу фондів Музею сучасного українського мистецтва Корсаків. Вона розповіла, що Роман Мінін і Данік Манжос місяць жили в Луцьку, разом працювали в Музеї Корсаків над виставкою «Пошук слів».

«Коли сюди вперше приїхав Роман Мінін, я подумала, що, певно, скоро буде якась «двіжуха». Так і сталося», — поділилася Катерина Михайлюк.

Кураторка проєкту згадала про презентацію чотирьох робіт художника, що пройшла 13 травня в Музеї Корсаків, де Роман Мінін і створив ці твори. 

Детальніше про презентацію читайте в нашому матеріалі: «Artist talk»: у Музеї Корсаків пройшла творча зустріч із харківським художником Романом Мініним.

Катерина Михайлюк
Катерина Михайлюк

Роман Мінін під час відкриття поділився, що намагається змінити погляд на донецьку культуру. Каже, «дуже амбіційну ціль собі поставив — ребрендинг Донецької області». Це відображається у творчості художника: символи Донеччини — шахтарі — зображені на багатьох творах митця.

«Сьогодні — сотий день війни, така кругла дата, така символічна. Кожен на своєму місці боронить Україну — ми на культурному фронті. Я вважаю, що сьогоднішня дуже важлива подія — маленька перемога на цьому культурному фронті, бо ми відкриваємо виставки в цей час!» — каже Роман Мінін.

Роман Мінін і Данік Манжос
Роман Мінін і Данік Манжос

Художник звернув увагу присутніх на цій виставці на окрему кімнату з його творами, де він презентував твори про «оптимізм». Він розповів, що перед війною він намагався змінити культурний документальний простір навколо себе і просто виписував слово «оптимізм», що було для нього психологічною розрядкою.

Роман Мінін
Роман Мінін

Роман Мінін додав, що хотів би, аби ці твори про оптимізм Музей Корсаків продав на благодійному аукціоні, щоби виручити кошти для волонтерських проєктів, які проводяться в розважально-культурному центрі «Адреналін Сіті».

«Коли я зустрівся з виробництвом аптечок – я був просто в шоці. Це їхня перемога! Всупереч усьому вони додають позитиву цьому місту», — Роман Мінін про волонтерський хаб, що діє в РЦ «Адреналін Сіті».

Леся Корсак
Леся Корсак

Читайте такожБезперервний конвеєр допомоги: луцький «Адреналін» трансформували на цілодобовий волонтерський хаб

Окрім представлених у залах картин, Данік Манжос підготував ще один «експонат» як сюрприз для відвідувачів виставки.

«Мені дуже сподобалося працювати з Ромою, дуже сподобався Музей Корсаків, люди на Волині дуже щирі, допомагають. Один позитив! Ще я підготував фотографію одного «експонату» музею, який є дуже яскравим, дуже класним. Так, це експонат музею, це мистецтво, але я підготував зображення цього експонату. Його мало хто помітив», — каже художник.

Данік Манжос
Данік Манжос

Цим сюрпризом виявився подарунок кураторці виставки Катерині Михайлюк — її фотографія довжиною майже на всю стіну чільної зали, де представляють змінні експонати. 

«Катя — душа нашого музею, тут дуже вдало зловлена її усмішка і настрій», — прокоментувала Леся Корсак. 

Також до слова запросили Володимира Гавриша, директора благодійного фонду «Сучасна Україна».

«Відкриття цієї виставки — це велике зусилля надихати у такий важкий час людей і шукати в собі силу і натхнення, які дають змогу працювати на спільну перемогу нашої неньки України», — Володимир Гавриш.

Володимир Гавриш, Роман Мінін, Данік Манжос і Катерина Михайлюк
Володимир Гавриш, Роман Мінін, Данік Манжос і Катерина Михайлюк

На завершення зустрічі Леся Корсак додала, що після довгої перерви музей повертається до звичного режиму роботи — він працюватиме всі дні з 12:00 до 19:00. У середу, як завжди, вхід вільний. 

У музеї діятиме меморіальний музей Миколи Кумановського, виставка «Стіна» Павла Ковача, нова виставка Романа Мініна і Даніка Манжоса «Пошук слів», виставка Андрія Зелинського, Влодка Кауфмана, Олекси Фурдіяка, і актуальна зала.

Читайте також: «Це пошук – де ми праві, а де ні»: Влодко Кауфман та Олекса Фурдіяк відкрили виставку в Луцьку

Усі гроші, зібрані від продажу квитків за вхід до музею, йтимуть на виготовлення турнікетів, пошиття аптечок, купівлю ліків, а також друк книжечок «Тактична медицина».

Читайте такожВрятувати пораненого – 50% перемоги, або Для чого ми створили посібник із «Тактичної медицини»

«Ми закрилися в перший же день війни. Спочатку був жахливий шок: що робити, з чого почати, а потім ми з 24 березня включилися в наш марафон «Арт-Батальйон», у рамках якого ми провели 68 мистецьких заходів. У нас тут сформувався свій колектив під час війни і ми всі один одного підтримували, і всіх запрошуємо приєднуватися», — Леся Корсак.

Данік Манжос і Леся Корсак
Данік Манжос і Леся Корсак

Читайте також

ДовідковоРоман Мінін – український художник, живописець, графік, фотограф, автор об'єктів та інсталяцій, учасник і організатор стріт-арт фестивалів. Живе і працює в Харкові.

Данік Манжос – український художник, народився в Донецькій області, закінчив Київську академію мистецтв, мешкає та працює у Києві. 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024