«Найстрашніші війни в історії людства ті, які ведуться не за території, а за ідеї», – Володимир В‘ятрович

26 Травня 2022, 14:00
Володимир В‘ятрович 593
Володимир В‘ятрович

У циклі «З виру історії» відомий український історик розповідає, що таке рашизм. 

«Найстрашніші війни в історії людства ті, які ведуться не за території, а за ідеї», пише на своїй фейсбук-сторінці історик Володимир В'ятрович

Їх метою є не просто завоювати чужі землі, зазначає історик, але й переробити сусідів і світ відповідно до своїх уявлень. Якщо хтось заважає цим уявленням — його слід знищити. Такими були релігійні війни у 16–17 століттях. Такою стала Друга світова — криваве зіткнення двох тоталітарних ідеологій — нацистської та комуністичної.

Україна опинилася в епіцентрі протистояння, учасники якого хотіли загарбати не лише багаті ресурси, але й переформатувати українців чи то в покірних рабів для арійських господарів, чи то в безрідних пролетарів, будівничих комуністичного раю.

Жорстокість нинішньої війни теж обумовлена тим, що росіяни ставлять собі за мету завоювати не лише Україну, але й українців. Українці потрібні Кремлю як будівничі російського імперського проєкту під назвою «Рускій мір». Саме цими словами росіяни означають своє бачення перебудови світу. 

Про це та інше в черговому відео циклу «З виру історії».

Читайте також«Переможців не судять» — жорстока фраза, справедливість якої підтверджена історією», — Володимир В‘ятрович


Читайте також«Путін не спиняється в наслідуванні Сталіна і готовий іти далі, застосовуючи як зброю голод», — Володимир В‘ятрович

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024