Як в Нововолинську відзначали День вишиванки

20 Травня 2022, 14:45
Фотопроєкт народного одягу з колекції Марії Доліновської 749
Фотопроєкт народного одягу з колекції Марії Доліновської

Щороку в третій четвер травня українці відзначають День вишиванки. З цієї нагоди в Нововолинську відбулися низка заходів: патріотична акція, фотопроєкт та показ національних костюмів.

Про це дізналася кореспондентка Район.ІваничіСвітлини з відзначення Дня вишиванки опублікували на сторінці Нововолинської міськради.

19 травня поблизу супермаркету АТБ представили фотовиставку вишиванок. У проєкті взяли участь мешканці різних куточків України, які вимушено переїхали у Нововолинськ. Жінок сфотографували в національному одязі з колекції Марії Доліновської

На знімках можна побачити й маленьких патріотів. Автор світлин — місцевий фотограф Володимир Єфімов.

Також Марія Доліновська презентувала частинку своєї колекції у приміщенні магазину «Оксамит», що знаходиться на проспекті Перемоги, 8. Колекціонерка продемонструвала національний одяг, розповіла про його історію та особливості вишивки у різних регіонах. 

«Коли я збирала цю колекцію, мені розповідали, що післявоєнні сорочки доводилось відкопувати. Тоді це здалося чимось таким дуже далеким. Просто факт, який для мене нічого не говорить. Сьогодні ж мені довелося все це робити самій. У перші дні війни я вирішила законсервувати свою колекцію старовинного національного одягу, щоб при необхідності закопати в одному з ближніх сіл», — розповіла Марія.

Читайте такожМузичний гурт з Нововолинська долучився до збору коштів на позашляховик для воїнів

Присутні мали змогу долучитися до розмови та поставити питання, які їх цікавили. Опісля події всіх запросили до столу, де запропонували різні напої та солодощі.

Також на майдані Незалежності з 11 до 17 проводили патріотичну акцію «Подаруй оберіг солдату» Мешканці та гості Нововолинська власноруч вишивали іменні обереги для Збройних Сил України.

«Перш ніж започаткувати цю акцію, ми зв’язалися із хлопцями, які перебувають в зонах бойових дій. Це декілька бригад, в яких ми запитали кількість та імена військових. На жаль, є такі імена до яких ми не змогли знайти орнамент, то вишиваємо й символ України», — розповіла директорка Нововолинського міського палацу культури Марія Олійчук.

Подія розпочалася раніше, адже охочі зібралися ще о 10:00. Долучилися також учні загальноосвітніх шкіл та перехожі, які підходили та цікавилися дійством.

«Це доволі цікава ідея, яка вперше проходить в нашому місті. Ми плануємо виготовити 150 оберегів, але якщо потрібно буде ще — ми з радістю це зробимо», — додала директорка.

Читайте також: У Нововолинську відбувся аукціон картин відомої місцевої художниці

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39