Вишивальниця із Звірова копіює давні орнаменти з вишиванок, яким кілька століть

20 Травня 2022, 14:16
Вишиванки 896
Вишиванки

Вишивальниця із Звірова копіює давні орнаменти з вишиванок, яким кілька століть.

Про це Район.Луцьк повідомили у пресслужбі Підгайцівської громади.

У колекції мешканки села Звірів Олени Абрамович – вишиванки, яким більше кількасот років. Її руки вишили понад 1000 вишиванок, весільних суконь, рушників. Майстриня вивчає символіку вишивки, а старовинні візерунки, які потрапляють до неї із приватних колекцій, намагається копіювати, удосконалювати та давати орнаментам життя у нових виробах.

Нині жінка вишиває сорочку для племінника, який попрохав скопіювати йому візерунок із сорочки прапрапрадідуся, якій понад 150 років. Тканина вже втратила міцність, тож зберегти вдалося лише вишиту планку. Пані Олена розповідає, що для юнака це дуже символічно, таким чином він хоче зберегти силу роду та продовжити життя вишивки, у якій зашифровані елементи тризубу.

Читайте такожЗвірівський музей запрошує на відвідини всіх охочих

Завдяки цікавому збігу обставин, пані Олені довелося реставрувати вишиванку, яка раніше зберігалась у музеї Лесі України, але втратила свій вигляд під час невеликої пожежі, тож її повернули власнику. Чоловік хотів її просто продати, але вишивальниця переконала її зберегти. Візерунок скопіювала та вишила парні сорочки доньці та зятю. У каталозі знайшла, що візерунок має давнє походження і нашивали його на одяг людям, які бажали мати творчий успіх та процвітання.

На Волинь Олена Абрамович з чоловіком переїхали із Косівського району Івано-Франківської області лише 19 років тому, але саме тут любов до вишивки дала поштовх започаткувати власну справу, відкрити кілька магазинів, де можна придбати різноманітні вишивані речі, сувенірну продукцію, ліжники.

Аби ознайомитися із доробком талановитої односельчанки та відзначити майстриню напередодні Дня вишиванки, на гостину до Абрамовичів приїхали посадовці сільської ради, працівники закладів культури з усієї Підгайцівської громади.

Оселя Абрамовичів нагадує типовий дім на Франківщині – дерев'яні стіни, стеля, меблі, світильники. На стінах картини та панно із Карпатськими мотивами. Господиня жартує, що оселя на Волині нагадує карпатську, а на Франківщині – волинську. Нині там мешкає донька із зятем, у якого, до речі – 15 вишиванок. Він дуже любить традиційний одяг і щонеділі одягає вишиту сорочку до храму, тож теща подбала про їхнє різноманіття.

Нині Олена Абрамович вишиває сама і має 8 помічниць, які допомагають поповнювати асортимент вишитого одягу у магазині. Чоловік Василь теж має творчу натуру, зять займається інкрустацією — бісером, перлами декорує дерев’яні вироби. У такій техніці виконані рами з фотографіями господарів, що прикрашають стіни оселі.

Читайте також«Вишита Україна»: вихованка «Бешкетників» зачитала новий вірш Надії Гуменюк

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром