У Музеї Корсаків пройшла творча зустріч із харківським художником Романом Мініним

14 Травня 2022, 18:20
Роман Мінін 1511
Роман Мінін

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у межах проєкту «Арт-Батальйон» відбулася творча зустріч із харківським художником Романом Мініним.

Роман Мінін — різноплановий художник: живописець, графік, фотохудожник, займається вітражним мистецтвом, діджиталартом, творець мистецьких напрямів СМС-арту і трансмонументалізму, створює величезні артоб’єкти та інсталяції, а також організатор і учасник Стріт-АРТ фестивалю в Харкові.

Познайомитися з непересічним митцем 13 травня о 15:00 прийшло чимало людей, щоб у невимушеній та дружній атмосфері поспілкуватися з автором і дізнатися більше про його творчість. Подію відвідала й журналістка Район.Культура.

Зустріч розпочалася із презентації робіт Романа Мініна, які він творив саме в Музеї Корсаків. Зі вступним словом виступила Леся Корсак, керівна партнерка МСУМКу, яка розповіла про творчість митця. 

«Це харківський сучасний художник з Донеччини. Творчість Романа Мініна присвячена шахтарям. Він ніби пише антологію шахтарського мистецтва, книгу буття цієї землі, і пише її з любов’ю. Мріє, щоб його Донеччина розквітла пальмами, де будуть сучасні скляні будівлі, а з шахт зроблять музеї, артпростори для відпочинку», — Леся Корсак.

Роман Мінін і Леся Корсак
Роман Мінін і Леся Корсак

Сам Роман Мінін розповідає, що більше відомий як графік-монументаліст. Як митець, який створює монументально-декоратичне панно, ескізи великих панно. Але для себе самого, як каже, для душі, іноді займається живописом, який не продає й майже нікому не показує, а тільки роздаровує друзям. Те ж вийшло з подарованими Музею Корсаків полотнами, які він презентував у Луцьку

Як зазначає автор, за станом здоров’я він не може вступити до лав армії й намагається бути корисним.

«У чому може бути моя користь? Мені пощастило бути тут, пощастило мати таку можливість подарувати щось цьому музею. Можливо, щось продасте і компенсуєте ті шалені гроші, які ви витрачаєте зараз на допомогу», — поділився Роман Мінін. 

Читайте такожБезперервний конвеєр допомоги: луцький «Адреналін» трансформували на цілодобовий волонтерський хаб

А також додав, що всім пощастило з таким артпростором — Музеєм Корсаків. 

«Це дуже крутий міжнародного рівня артпростір. Київ повинен заздрити», — Роман Мінін.

Під час виставки митець розповів про кожну картину, створену ним у Луцьку. На першу повпливав Анрі Матісс та його витвір «Музика». Як розповів журналістці Район.Культура, це була «гра в Матісса».

«Тут шахтарі, які грають на бандурах. Тут є символи води, річки, землі, вітру… Це як якісь стадії духовного розвитку. Це така візуальна живописна поезія», — каже Роман Мінін.

Друга картина — це висловлювання митця, референс до стріт-арт та графіті культур. На ній, як і на попередніх, є шрифт, створений Романом Мініним, його шифр, яким він пише свої вірші. Митець зазначає, що є багато людей, які вміють розшифровувати ці записи.

Третя робота, за словами художника, теж поетична. Вона, як й інші, нагадує йому про сім'ю та зв'язок із рідною землею.

«Я згадую свою сім’ю. Я давно вже бачив свого сина, своїх дружину і маму. Якось згадував своє дитинство… Ці роботи прості, яскраві, як дитинство. Це про долю, про відносини з матір’ю. Часто міркую про те, чому я став митцем, а не шахтарем, як більша кількість людей, які народилися в моєму місті», — Роман Мінін.

Четверту роботу автор пояснює символізмом: такий момент у житті, коли ми приходимо до раю, момент перебування на межі життя і смерті. 

«Те, як ми передаємо свою душу до раю. Це доставка душі в рай! — каже Роман Мінін і жартівливо додає: — Нова пошта».

«Знаєте, в чому сила цих робіт? У тому, що я не боявся. Я не боявся чогось зіпсувати. Я бажаю всім митцям нічого не боятися. Не бійтеся зіпсувати полотно! Я розумію, що це дорога фарба. Коли ти не боїшся чогось зіпсувати — з цього моменту починається справжнє мистецтво. І я всім бажаю такої можливості», — порадив митцям Роман Мінін. 

У коментарі для Район.Культура Роман Мінін розповів, що живопис для нього — психологічна реабілітація. Малювання представлених у Луцьку картин дало можливість знову відчути себе художником, на своєму місці, на деякий час про все забути.

«Це все було заради процесу. Результат оцінити важко, бо не було ніякої мети. Вийшов результат творчого процесу, творчого вибуху, коли ти накопичуєш певні емоції і переживання», — Роман Мінін.

Опісля презентації «луцьких» творів в одній із залів Музею Корсаків розпочалася розмова з художником, під час якої він загалом розповідав про свою творчість. Розпочав із циклу творів «Свій/Чужий», який посідає важливе місце в житті Романа Мініна.

«Цей цикл з'явився, бо я став бачити, що в суспільстві з'явився якийсь новий такий персонаж: коли треба — він свій, коли не треба — він чужий. Я в цьому амплуа часто перебував. Коли треба зробити якусь виставку міжнародного рівня, представити Україну — я свій, а коли треба десь на внутрішньому українському рівні поділити нагороди чи увагу — я чужий», — Роман Мінін.

Проте зараз, як зазначає митець, багато чого змінилося і зараз він уже ніколи не буде повертатися до цієї теми — «Свій/Чужий», бо вона вже неактуальна для нього. 

Костюм «Свій/Чужий», у якому Роман Мінін був на маніфесті в Цюриху
Костюм «Свій/Чужий», у якому Роман Мінін був на маніфесті в Цюриху

Цей костюм «Свій/Чужий», якого автор називає своїм автопортретом, одночасно виглядає як чужий, і як шахтар, а шахтар — символ Донецької області. Роман Мінін каже, що таких людей — «Свій/Чужий» — 80% в Україні. Цей проєкт, за його словами, був соціальною аналітикою того, що відбувалося, репрезентованою у творчості.

Упродовж усієї зустрічі митець розповідав про кожну свою роботу, яку представляв на екрані. Присутні мали змогу побачити витвори автора, які створювалися не лише в Україні, але й у різних куточках світу. Деякі навіть не існують у фізичному прояві, наприклад, роботи, виконані в напрямі цифрового мистецтва — трансмонументалізму. 

Окрім цього під час показу були представлені твори, створені в напрямі СМС-арту, засновником якого є саме Роман Мінін. Автор розповів, що починав робити такі картинки у 2000-х на Nokia 1100.

«Мистецтво — магічне. Можна використовувати все, що завгодно, навіть те, що не використовується для мистецтва», — Роман Мінін.

Останніми презентованими на зустрічі творами стали фото з серії, яка називається «Сни про війну». Вона створена в 2010 році. 

Роман Мінін також розповів історію, як відомий у всьому світі художник графіті Бенксі, особа якого досі не встановлена, купив у митця роботу за 1 тисячу фунтів стерлінгів.

На завершення події присутні могли поставити запитання митцеві та взяти у нього автограф.

Читайте також: З мистецтвом до перемоги: як у Музеї Сучасного Українського Мистецтва Корсаків організували арт-батальйон 

Довідково: український художник Роман Мінін жив і працював у Харкові. Живописець, графік, фотограф, автор об'єктів та інсталяцій.

Учасник та організатор стріт-арт фестивалів Харкові, засновник SMS-арту.

У 2003 році Всесвітнім Альянсом Миротворець нагороджений медаллю «Талант і покликання».

Засновник напрямку цифрового мистецтва TRANSMONUMENTALISM.

Переможець конкурсу Музею Мистецтв Одеса у 2021 році.

Створив творчий Хаб у Харкові та підтримував творчу соціальну активність і розвиток сучасного цифрового мистецтва у місті.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром