Переселенці з Краматорська провели виставку вуличних фото у Нововолинську

06 Травня 2022, 15:43
Євген Бондаренко 503
Євген Бондаренко

На фасаді одного із магазинів Нововолинська розмістили великі друковані світлини від фотографа-переселенця з Краматорська.

Про це пишуть на сторінці видання «Наше місто» у фейсбуці.

«Виставка проходила на бульварі Шевченка в центрі міста. Як виявилось, це не просто знімки, а цілий різновид творчості, що з’явився на межі 20-21 cтоліття. У творчих колах давно тривають суперечки щодо того, чи відроджений це жанр, чи новостворений», – йдеться у повідомленні.

Є прихильники думки, що напрямок «вулична фотографія» започаткували у середині двадцятого століття. 

Вуличне фото
Вуличне фото

Читайте також: У Нововолинську запрошують діток громади та переселенців на творчі заняття

Кількаметрові знімки на імпровізованому екрані схожі на фото з війни – дитячі обличчя, танк, розбомблений будинок. 

Ініціатори цього заходу – Юлія і Євген Бондаренки.

Чоловік народився в Краматорську, де минули його дитинство та юність. Після весілля із дружиною та дочкою мешкав у Кривому Розі. Тривалий час працював в Одесі. Війна змусила переїхати до друзів у Нововолинськ, своє житло залишили батькам. Щоб бути чимось зайнятим чоловік почав дарувати нововолинцям свої роботи.

«Я задоволений. Година роботи – кілька десятків глядачів, позитивне сприйняття, схвальні коментарі. Наступного разу, думаю, аудиторія збільшиться. Правда, власники закладу, на якому я розмістив фото поскаржився правоохоронцям, вони приїхали, але не знайшли складу злочину в моїх діях, тому все вирішили мирним шляхом. У майбутньому враховуватиму такі нюанси», – зазначив фотограф.

Читайте також: Музичний гурт з Нововолинська збирає кошти на позашляховик для воїнів

Фотограф розповів, що є певні вимоги до таких світлин: фотографуєш все підряд, але в голові відразу відкладаєш панораму загальної картини, відповідно до того, яку ідею ти хочеш донести глядачеві. Потрібні спеціальна апаратура, акумуляторні батареї для виготовлення робіт великого формату. Не менш важливо – знайти наставників, у яких будеш вчитися.

Вуличне фото від Євгена Бондаренка
Вуличне фото від Євгена Бондаренка

Чоловікові суттєво допоміг інтернет, реєстрація на відповідних сайтах, спілкування через гугл-перекладача з японськими фотомайстрами.  Поштовхом стали отримані від них дозволи та високі оцінки першої фотовиставки в Одесі.

Читайте також: У Нововолинську переселенцям проводять кінопокази українських фільмів

«Розбитий будинок, заплакане дитяче обличчя, танк – це деталі іншого творчого проєкту. До воєнних знімків я ще, напевно, не доріс. Це попереду, коли повернуся у рідний Кривий Ріг. Сподіваюся, що це настане скоро», – додає митець.

 Поки що Євген Бондаренко дарує свою творчість нововолинцям на вулицях міста.

Читайте також: У Нововолинську діти намалювали патріотичні малюнки для воїнів-захисників

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром