Ковельське «Намисто» взяло участь у благодійному концерті у Польщі

03 Травня 2022, 16:03
Ковельське «Намисто» взяло участь у благодійному концерті у Польщі 1011
Ковельське «Намисто» взяло участь у благодійному концерті у Польщі

Фольклорний гурт «Намисто» виступив на підтримку України у Польщі.

Про це інформують на сайті Ковельської міської ради.

У Польщі діє проєкт «Україна — красива, смачна, здорова». Ця благодійна ініціатива подорожує країною. Вона покликана не лише фінансово підтримати українців, але й психологічно, допомогти їм адаптуватись у новій країні, заповнити свій життєвий простір цікавими справами.

Різноманітні заходи відбуваються у різних містах Польщі. Цими вихідними проєкт приймав Тарнув, що неподалік Кракова. Там організували українську гастромайовку. На центральній площі проходив ярмарок різноманітних смаколиків. Кошти за них і спрямовували на підтримку України.

А українського духу додавали кольори нашого національного прапора. Вони були присутні всюди: в декорі столів учасників, фотозоні, костюмах. Та й вулиця з жовто-блакитними парасолями теж нагадувала про Україну.

Але найбільше гуртувала наша пісня, яка звучала зі сцени упродовж двох днів. Представники Ковеля, Івано-Франківська, Тернополя, Жашкова виступали у ці дні в Тарнуві.

Особливо виділялись ковельчани. І не лише своєю програмою, яку вони підготували, але й красивими стародавніми строями. До нашого гурту чимало підходило поляків та українців, яких прихистило це місто, щоб поспілкуватись та зробити фото на згадку.

Пісні у виконанні «Намиста» проймали до глибини душі. Коли співали Гімн України, «Червону калину» чи «Сторононьку рідну», то глядачі та артисти не стримували сліз.

Один з організаторів Бартек, який і запросив «Намисто» у Тарнув, сказав, що ковельський колектив — найкращий. Цей молодий хлопець лише два місяці вивчає українську мову, але досить гарно нею володіє, та й себе він уже вважає українцем. Зізнався нам, що дуже любить нашу країну, тому й займається заради неї благодійністю.

На його думку, виступи «Намиста», Андрія Мигулі, начальника управління культури, молоді, спорту та туризму та ще одного ковельчанина Костянтина Короля стали окрасою концерту.

Серед організаторів – Почесний Консул України в місті Тарнув Бартоломей Бабушка. Він теж підтримав колектив та українців, які у цей день прийшли на гастромайовку.

«Будьмо з Україною. Допомагаймо Україні, і вона неодмінно переможе», – наголосив він.

Андрій Мигуля подякував ініціаторам проєкту за можливість взяти у ньому участь.

«У цей непростий час нам вдалось приїхати до вас. Це хороша нагода ще раз розповісти полякам про те, що відбувається в Україні, і сказати спасибі за вашу неймовірну підтримку, увагу і допомогу. Ми всі хочемо, аби війна якнайшвидше завершилась. Але наша дружба, спільні справи, проєкти без сумніву матимуть продовження», — говорив він у своєму виступі перед українсько-польськими глядачами.

Увага місцевої преси і телебачення теж була прикута до наших артистів. Керівник «Намиста» Наталія Гончар одному із каналів підкреслила, що українська пісня — це той найцінніший духовний скарб, без якого неможливо уявити нашу країну. І гурт береже це надбання, переспівує, пропагує народну музику, фольклор. А сьогодні українська пісня зазвучала з новою силою, стала ще більш популярною. Вона єднає людей, додає їм впевненості, сили духу, підбадьорює.

Спілкувалась з ковельчанами українка Олена. Вона приїхала з Ірпеня і зараз працює на польському телебаченні. Розповідає, що дуже гарно приймають їх у Польщі, зокрема й Тарнуві. Там нині мешкає 4 тисячі українців, які через війну залишили свої домівки. Втім, дівчина дуже чекає на Перемогу, коли уже Президент України Володимир Зеленський покличе усіх додому, бо страшенно скучила за Батьківщиною.

 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024