Декомунізація Володимира: демонтували багатотонний радянський спадок

23 Квітня 2022, 09:25
Демонтували багатотонний радянський спадок 506
Демонтували багатотонний радянський спадок

Володимир позбавився ще одного радянського спадку. 22 квітня спецтехніка місцевих підприємців демонтувала танк – пам’ятник на честь радянських танкістів.

Через демонтажні роботи, на кілька годин ускладнився рух на перехресті вулиць Устилузької та Драгоманова, інформує кореспондентка Район.Володимир.

Із самого ранку за багатотонний раритет кольору хакі взялися два крани. За якихось пів години стало зрозуміло, що спецтехніка не дає ради. На допомогу викликали ще один автокран. Кілька годин, чимало зусиль і танк таки «вмостився» на трал і, вже не своїм ходом, поїхав у визначене для зберігання місце.

На демонтаж пам'ятки прийшло подивитись чимало місцевих мешканців. Чимало містян цікавились, що ж буде замість танка, куди цей подінуть... А чоловік, біля чийого обійстя усі ці роки височів цей радянський спадок, сказав, що він йому не мішав, хай би собі стояв. 

Слід зауважити, що за два дні у Володимирі у «напрямку російського корабля» відправили пілони в центрі міста із бронзовими радянськими зірками, з серпом і молотом та зображенням московського кремля, а також пам’ятник танку, що розвернутий у бік Євросоюзу. Кажуть, після свят візьмуться за демонтаж пам'ятника «Невідомому солдату», встановленого на розі вулиці Устилузької та Володимира Великого. Історики називають цей пам'ятник блукаючим. Бо він без дати виготовлення та встановлення. Без авторства. Кілька разів то повернутий по осі, то перевезений в інше місце. 

Читайте також: Куди послати «русскій» танк?

Нагадаємо, таке рішення прийняли члени виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради на черговому засіданні, яке відбулось 21 квітня. 

Головний архітектор міста Тарас Киба під час засідання повідомив, що у Володимирі є декілька радянських пам’ятників, які підлягають демонтажу – пам’ятник на честь радянських танкістів, який встановлено на розі вулиць Устилузької та Драгоманова у 1982 році, два гранітні пілони з радянською символікою на площі Героїв та пам’ятник радянським воїнам, що на вулиці Устилузькій.

Було також озвучено, що танк та пілони є частиною композиції обеліску слави, мають охоронні номери. Тож звернення щодо їх демонтажу було спочатку направлене до обласної військової адміністрації, яка і надала дозвіл демонтувати пам'ятки за умови їх належного зберігання доти, доки не буде прийнято порядок вилучення таких об’єктів із переліку об’єктів культурної спадщини.

Демонтовані з пілону символи радянської епохи мають передати в історичний музей, а танк – на зберігання в одну з військових частин. 

Рішення про демонтаж радянських пам’ятників підтримав міський голова Ігор Пальонка.

Читайте також: Енкаведист насміхається над загиблими за Україну володимирянами

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром