«Папа Римський – Пилат XXI століття»: у Римі «примирили» росію і Україну

16 Квітня 2022, 13:15
Українка і росіянка несуть хрест РЕАКЦІЇ 3984
Українка і росіянка несуть хрест

Попри протести з України, на одному з відрізків традиційної Хресної дороги в Римі у Страсну п’ятницю, 15 квітня, хрест тримали українка і росіянка, символізуючи «примирення» двох народів під час війни без каяття агресора.

Папа Римський Франциск, який схвалив такий сценарій Via Crucis, цього ж дня в інтерв’ю заявив, що країни Заходу приймають біженців з України краще, ніж з інших частин світу, нібито через «расизм». Про це пише Новинарня.

Що передувало релігійному перформансу 

17 квітня весь католицький світ святкує Великдень. На 15 квітня припала Хресна дорога (лат. Via della Croce, також називається лат. Via Dolorosa) – дорога, яку Ісус Христос пройшов на Голгофу. У Католицькій церкві вона символізується у вигляді 14 стацій того трагічного ходу.

Повідомлення Ватикану про те, що під час однієї з частин традиційної Хресної дороги в Римі у Страсну п’ятницю хрест символічно триматимуть українка і росіянка, спричинило обурення серед українських католиків.

Про намір об’єднати представниць українського та російського народів, що, вочевидь, має символізувати прагнення їх «помирити», повідомило Радіо Ватикану.

«Саме під час цих роздумів-молитви хрест буде в руках Ірини та Альбіни, які будуть під ним разом зі своїми сім’ями. Вони прибули до Італії два десятиліття тому, а сьогодні працюють у відділенні паліативної опіки, служачи пацієнтам, які перебувають на важких стадіях хвороби, на термінальній стадії життя, і яким, на перший погляд, вже нічим не можна допомогти. Однак, це не так: можна полегшувати біль, повертаючи гідність людській особі. Сьогодні їхні голоси, кожного дня близькі зі страждаючими, виражають сподівання на мир», – йшлося на сайті Vatican News.

Також з'явилися думки й двох жінок, які мали нести разом хрест.

«Це дві братські країни, і я вірю, що в найближчому майбутньому дружба і любов між цими двома народами будуть продемонстровані ще не раз. Я вірю, що найближчим часом, як і ми з Іриною, Росія та Україна теж навчиться жити в мирі, підтримувати один одного. Жити однією сім’єю. Світу потрібні не війни, а мир», – сказала росіянка Альбіна.

«Ми сподіваємося, що мир може повернутися і, перш за все, мир між нашими народами. Цього конфлікту не хотів народ. Ми брати. Ми два близьких народи, у яких багато спільного. Те, що ми бачимо, — це величезне насильство. У нас багато спільного: сім’я, дружба. Багато відносин, які об’єднують наші народи. Ця війна руйнує те, що наші народи побудували. Я не думаю, що ця війна зруйнує всі стосунки. Між нами занадто міцні узи», – заявила українка Ірина, яка близько 20 років живе в Італії.

Такий анонс розлютив українців, які називали неприпустимою демонстрацію «примирення ґвалтівника й жертви» без каяття російської сторони. Планований перформанс викликав протести не лише пересічних людей в Україні, а й українського посла при Святому Престолі, київського архієпископа та інших. 

Провідні українські релігійні телеканали та інтернет-ЗМІ відмовилися від трансляції такої Хресної дороги з Рима.

Читайте також: Масові вбивства мирного населення – ознака геноциду, – Епіфаній

Via Crucis-2022: «примирення ґвалтівника й жертви»

Українка Ірина й росіянка Альбіна тривалий час живуть в Італії і працюють у Римі в хоспісі. Саме їх обрав Ватикан для участі в «сценарії примирення», щоб дві медсестри під час інсценізації Хресної дороги несли разом хрест біля Колізею.

Як повідомляє АР, церемонія відбулася, й Ірина та Альбіна зіграли відведені їм ролі. При цьому, з огляду на репортажі італійських та світових медіа, саме українка й росіянка були в центрі всієї церемонії.

Урочиста процесія зі смолоскипами повернулася на стародавню арену в Римі вперше після пандемії. Тисячі паломників і туристів тримали запалені свічки, а Папа Франциск сидів під балдахіном на підвищенні, маючи змогу оглядати натовп.

На кожному відрізку Хресної дороги, яка відображає страждання і смерть Ісуса, хрест несли різні люди чи сім’ї.

За інформацією Rai News, Ірина з Альбіною несли свого хреста на 13-й станції.

На цьому етапі, якій, згідно з євангельським текстом, Ісус кричав гучним голосом: «Боже мій, Боже мій, чому ти мене покинув?»

За сценарієм, текст 13-ї станції був змінений: «Перед смертю тиша говорить більше, ніж слова. Тож зупинімося в молитовній тиші, і кожен у своєму серці помолимось за мир у світі».

Зіграний сценарій ще більше обурив українців. Це видно з реакцій в соцмережах та артах українських художників, які почали з'являтися вранці на їхніх сторінках.

Ватикан своєю чергою не відреагував на протести українців проти штучного «примирення». Але у зв’язку з розголосом оригінальна начитка на цій станції була значно скоригована, зазначає Associated Press.

Речник Ватикану Маттео Бруні заявив, що текст скорочено, щоб дозволити людям перебувати в тиші та молитві. Франциск на завершення процесії помолився, щоб Бог «привів супротивників до рукостискання, щоб вони спізнали взаємне прощення».

Глава Католицької церкви також молився, щоб Бог «роззброїв руку, яку брат підняв на брата, бо там, де є ненависть, згасає гармонія».

Увесь влаштований перформанс наразив на протести української громади в Італії та багатьох громадян в Україні. У соцмережах пишуть:

«Цей Папа зламався, давайте іншого».

Ілюстрація Нікіти Тітова
Ілюстрація Нікіти Тітова

Реакції в Україні

Очільник УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) вже відреагував на «витівку» Ватикану.

«Вважаю таку ідею невчасною, двозначною та такою, що не враховує контекст військової агресії Росії проти України. Для греко-католиків України тексти і жести цієї Хресної дороги є незрозумілими, а навіть образливими, особливо в контексті очікуваного другого, ще більш кривавого наступу російських військ на наші міста і села. Знаю, що і наші брати римо-католики поділяють ці думки та переживання», – сказав Святослав.

За його словами, жести примирення між росіянами та українцями будуть можливими лише тоді, коли закінчиться війна, а винні у злочинах проти людяності будуть справедливо засуджені.

На офіційному сайті Православної Церкви України поки що не відреагували на дії Ватикану.

«Хай буде, щоб пам‘ятати, як Папа Римський тримав іржаві цвяхи для наших ран, коли Україна несла свій хрест на Голгофу.
Що не кажіть, а голуби миру - небезпечні істоти. З виду ніби симпатичні, солодкоусті, говорять про такий бажаний мир, але не здатні відрізнити добро від зла, світло від темряви. І хоча у глобальному сенсі ці категорії одна без одної існувати не можуть, але для кожного наступає момент, коли він має визначитися, на якому боці він зараз. І нейтральної позиції тут бути не може, бо це вже зухвалість з претензією на роль Абсолюта… 52 день українського героїзму і нескореності. І нехай папи не розуміють простих істин. З нами - Бог. То хто проти нас?», – написала співачка та громадська активістка Анжеліка Рудницька.
 
«Христос міг простити навіть Понтія Пилата. Але ми шануємо лише Його, а не обох. Другий все одно лиш кат»? – Володимир В'ятрович.
«Папа Римський – Пилат XXI століття: «Ви, люди, розбирайтесь між собою самі, а я постою поспостерігаю хто кого розіпне. Підтримати я нікого не можу, бо я стану расистом. Можу підтримувати лише чорношкірих, бо зараз так модно», – Наталія Шимків.
 
«Спільна Хресна Хода в Колізеї україночки і росіянки???? Я собі уявляю це лише так!!! Папа! Ти щось не те придумав! Зло спочатку має покаятись, спокутувати провину, а вже потім ми подумаємо... може.. якось при нагоді...», – підписав свою ілюстрацію Юрій Журавель.

«Більш антиукраїнської позиції Ватикан зайняти не зміг би, навіть якби цілеспрямовано намагався. Від того, що це намагаються відмазати фразою «Папа не політик», ригати хочеться ще більше. Очевидно, лупитися в ясна з Гундяєвом – це не політика. У Святого Престолу емпатія рівня Світлани Лободи. (досі позиція РКЦ відносно інших церков була просто імпотентною, але тепер вона стала буквально гидотною)», – Остап Українець.


«Фундаментальна проблема Церкви в тому, що в ній часто більше Церкви, ніж Бога. І тому вона передусім дбає про інтереси Церкви, а не Бога... Папа бовкнув дурницю, але читайте історію – це системна проблема Папського престолу. Більшість із Пап були недостойними носити просту рясу, а не те що тіару. Бо Папський престол – це передусім престол, влада, реальна політика. Іван Павло ІІ був винятком, а не правилом.

Та й далеко той Ватикан, який сенс на нього оглядатися, якщо в нас є нагальніші справи. І якщо до нашої Церкви (і католицької, і православної), до наших священиків - претензій немає. Їхня позиція кришталево чиста і зрозуміла. І в них є дещо важливіше за позицію – дія», – письменник Андрій Любка.
«Цей Папа зламався», – підписав свою ілюстрацію Олександр Грехов.
«Папа Римський, після того як отримав український прапор, який йому передали із Бучі і вислухав історії про звірства, вчинені московитськими окупантами: масові убивств цивільних, катування та згвалтування жінок і дітей, здивував весь світ. Святий престол вирішив розмістити разом самого Ісуса Христа та Понтія Пілата, примирити жертву і ката. Папа Франциск мав би точно знати, що «примиренню» у часі передує покаяння, суд і прощення. Ось що точно не знає Папа Франциск, що московити і мораль несумісні», – написали у культурній спільноті «Брати Грім».
 
«Якщо десь зустрінете Папу — не руки йому цілуйте, а передайтей історію про ґвалтівника. Що поки він проводив театр абсурду вранці… В Україні зґвалтували 10 жінок. Таких от Ірин. На очах їхніх дітей. А то і більше. І ще парочку дітей вбили. Фосфорними бомбами. Можливо, ці діти могли б вирости і стати новими Папами, але їхні тіла спалив фосфор і вони зазнали пекельних мук. 
Передайте при нагоді, що росії було по*уй на його хресну ходу, вона продовжувала ґвалтувати і вбивати у ці ж хвилини», – Надія Потоцька.

«Скажу одне. Цей Папа Римський для мене помер. Він став на одну сторону з путіністами та вбивцями моєї країни. Таке не прощається», – громадський діяч Андрій Смолій.

Читайте також: «Війна завжди жорстока. Я готовий зробити все, що можу», – Папа Римський про Бучу

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024