Як працює видавнича сфера під час війни

14 Квітня 2022, 14:09
Книги 943
Книги

Повномасштабне вторгнення росії вплинуло на всі сфери життя українців. Зокрема, значно постраждала книговидавнича сфера.

Культурно-видавничий проєкт Читомо провів опитування 81 видавництва і виявив найбільш болючі проблеми.

22% офісів українських видавництв було пошкоджено в результаті російських обстрілів. Постраждали приміщення видавництв «Ранок», BOOKSHA, «Тези», «Жорж», «АССА», «Фоліо», «Блим-Блим», «Видавництва Жупанського», «Віхола», «Мольфар», «ПЕГАС», «Час майстрів», «Парасолі», групи «Основа», видавництва 4mamas та інших.

Видавництво «КЛІО» повідомило, що зараз не має змоги продовжувати роботу, оскільки склад закритий, а в Києві не лишилось співробітників. Через обстріли не можуть продовжувати роботу також видавництва «Блим-Блим» та ЇZHAK. Дехто тимчасово призупинив діяльність – «Смолоскип», «Маміно», видавець Олександр Савчук, «ДІПА», «Абрикос», BOOKSHA, видавнича група «Основа» та видавництво 4mamas. Але значна частина – «Білка», Bookraine Publishing House, «Каламар», «Книголав», «Наш Формат», «Букрек», «Компас», «Видавництво Анетти Антоненко», Yakaboo Publishing, «Видавництво Старого Лева», «Човен», «Родовід», «Абук» – продовжують роботу як завжди.

У коментарі для Читомо видавництво Creative Women Publishing зазначило, що «команда повертається до активної роботи над усіма своїми проєктами. Попри те, що співробітники видавництва географічно розпорошені (частина в Україні, а частина за кордоном), усі перебувають на зв’язку».

Ситуація значно вплинула і на продажі. Так, 95,1% видавців стверджують, що продажі катастрофічно знизились, у 3,7% знизились несуттєво, а у 1,2% навіть зросли. З цього випливає те, що значна частина видавництв не має змоги виплачувати зарплату (28%) або може лише частково (54,9%), і лише 17,1% продовжує платити співробітникам в довоєнному обсязі.

Багато видавництв залучені до волонтерської діяльності. Так, активно допомагають «Наш Формат», «Видавництво Старого Лева», «Білка», «АССА», «ТУТ», «Смакі», «НАІРІ», «Комора», «Віхола», «Лабораторія», «Дух і літера» та інші.

Загалом, 86,6% мають співробітників, які активно залучені до волонтерської діяльності, а 30,5% – активно залучені до воєнних дій. значно вплинула і на продажі. Так, 95,1% видавців стверджують, що продажі катастрофічно знизились, у 3,7% знизились несуттєво, а у 1,2% навіть зросли. З цього випливає те, що значна частина видавництв не має змоги виплачувати зарплату (28%) або може лише частково (54,9%), і лише 17,1% продовжує платити співробітникам в довоєнному обсязі.

За кордоном нині працюють видавництва або співробітники таких видавництв, як «Смакі», «Компас», «Смолоскип»,"Creative Women Publishing, «НК-Богдан», «Комора», «Маміно», «Лабораторія», Nebo BookLab Publishing, Bookraine Publishing House, «Каламар», «Дух і Літера», «Школа» та інші. Загалом, зв’язки з міжнародними партнерами мають 24,6% видавців, 51% планує це зробити, а 24,4% не знають, як вийти на міжнародний ринок.

Багато видавництв відкрили безплатний доступ до своїх книжок. Це «Свічадо», «Наш Формат», «Видавництво Старого Лева», Vivat, «Родовід», «Астролябія», Yakaboo Publishing, «НК-Богдан», аудіовидавництво «Абук» зробило доступ до дитячих та частини дорослих аудіокниг. Видавництва Аннети Антоненко, «Книголав» та «Фоліо» відкрили продаж електронних книжок за 1 гривню.

Є і втрати. Зокрема, 14 березня внаслідок обстрілів загинув засновник видавництва «Орієнтир» Микола Кравченко, а також його колега Сергій Машовець. Загинули також перекладач видавництва «Пломінь», історик та публіцист Сергій Заїковський, один з авторів книжки «Про права та обов’язки: твій довідник з громадянства» – Дмитро Євдокимов, поет, письменник Юрій Руф. Відомо, що письменник Володимир Вакуленко потрапив у полон на Харківщині.

«На превеликий жаль, не маємо інформації про багатьох авторів підручників з новогрецької мови, які перебувають у Маріуполі. На зв’язок не виходять з 2 березня, у списках евакуйованих відсутні», – розповідають у видавництві «Букрек».

«Наша художниця ледь вижила в Ірпені, але їй вдалося вибратися з-під обстрілів неушкодженою, і зараз вона у безпеці», – повідомляють Читомо Bookraine Publishing House.

Опитування видавців проходило з 26 березня до 8 квітня 2022 року.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39