«Аж розчулилась», – Оксана Забужко про відмову Зеленського прийняти Штайнмайєра

13 Квітня 2022, 15:45
Оксана Забужко 3336
Оксана Забужко

Українська письменниця Оксана Забужко прокоментувала відмову Президента України Володимира Зеленського прийняти в Києві президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра

Такий допис вона опублікувала на своїй сторінці у фейсбуці.

Подаємо текст без змін:

«Зеленський відмовився приймати Штайнмайєра!

Чорт, аж розчулилась. Перший раз від 2019 року відчула до керівництва країни особисту вдячність.

Так отож, Францю, так отож. Це тобі і від мене прилетіло — за твій спіч про Гоголя й Шевченка на «Форумі європейських письменників» 8.05.2014 (шшшьорт, а десь же й мої з ним фоточки з того дня мають бути, перед початком тої скандальної сесії ми розмовляли, нас знімали, я те все потім в гніві повикидала, щоб і пікселя по мразі мені в компі не зосталось, але в його партійному архіві воно цілком могло зберегтись, от би глянути тепер!..). За мій вимкнений мікрофон, коли я Путіна з Гітлером і Сталіним через кому перелічила, і за всі ті інтерв'ю, які того дня дала німецькій пресі, а потім жодне з них не з'явилося друком, — бо ти, Францю, так і не втямив, що не можна заткати людину, яка промовляє від імені мільйонів жертв: що це сила не до порівняння більша, ніж та, якою диспонує Путін...

За іронією, я тоді говорила (звертаючись до нього зі сцени), що насильство — це кінець діалогу: що після того, як російські солдати увійшли в Донбас стріляти в дітей і різати животи за український прапор, всякий дальший «діалог порозуміння» з Путіним (окрім як через адвоката) втрачає сенс і стає пособництвом у злочині. 
«І ось тепер пособник Штайнмаєр на весь світ оголошений «поза діалогом» — нерукоподатним, токсичним. «Банітою», як казали наші предки», — Оксана Забужко.

Це красиво, холера. Це навіть революційно: шанс повернути в міжнародну політику давнє поняття добропристойности. Продемонструвати на цілий світ, що, як казав польський публіцист і дипломат Владислав Бартошевський, «варто бути пристойною людиною».

Читайте також:

Фото під дописом Оксани Забужко
Фото під дописом Оксани Забужко

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024