У Володимирі відбудеться перегляд фільму про художника Миколу Рокицького

06 Квітня 2022, 10:41
Фрагмент картини «Біля яблуні» 306
Фрагмент картини «Біля яблуні»
У історичному музеї Володимира відбудеться перегляд фільму про українського художника, уродженця села Заріччя Миколу Рокицького. Захід приурочили до 121-ї річниці від дня народження художника. 
 
Фільм «Микола Рокицький: велич таланту і монументальність особистості» зняли наукові співробітники музею. Про це повідомив Богдан Янович
 
Перегляд відбудеться у середу, 6 квітня. Початок о 14:00 в історичному музеї (вул. Івана Франка, 6). Вхід вільний. Попередній запис – 063 981 05 82.
 
 

Довідково:

Микола Рокицький – художник-монументаліст, учень Михайла Бойчука, професор Академії мистецтв. Він народився 19 квітня 1901 року в селі Заріччя Володимир-Волинського району. Початкову освіту здобув у Володимир-Волинській гімназії, навчався в Українській державній академії мистецтв у Михайла Бойчука. Працював разом зі студентами майстерні Бойчука над розписами Київського кооперативного інституту. У 1927-1928 роках  брав участь в усіх колективних роботах, які робили бойчукісти, зокрема, в розписі Селянського санаторію на Хаджибеївському лимані в Одесі (фрески «Санаторій», «Відпочинок», «Наука», «Свято врожаю», «Бібліотека»). Був майстром монументального і станкового малярства. Виконував настінні розписи, писав живописні твори на теми праці, війни, працював у жанрі індустріального пейзажу, книжкової графіки, доклав зусилля до розвитку українського декоративного килима. 

Ще під час навчання в Академії Микола Рокицький почав працювати вчителем малювання у Київській трудовій експериментальній школі №61 ім. Івана Франка, де викладав до 1940 року. У серпні 1937 року Михайла Бойчука з його учнями звинуватили в «українському буржуазному націоналізмі» та належності до «контрреволюційної націонал-фашистської організації» і розстріляли, поховавши в Биківнянському лісі під Києвом. Миколі Рокицькому вдалося уникнути смерті, однак весь час він жив під постійним страхом репресій, в обмеженні творчої свободи. З початком Другої світової війни, художник пішов добровольцем на фронт. Вижив у концентраційному таборі. 11 лютого 1944 року, у віці 43 років, він помер. Похований на Лук’янівському цвинтарі у Києві.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024