«Біле піаніно»: Олександр Гаврош написав оповідання про і для дітей-переселенців

03 Квітня 2022, 12:07
Олександр Гаврош 2140
Олександр Гаврош
Український дитячий письменник Олександр Гавриш написав оповідання про і для українських дітей, які покинули свої домівки через війну.
 
Про це він повідомив Андрій Любка на своїй сторінці в фейсбуці.
 
Подаємо його текст без змін:
 
Історія така: три тижні до мене звернувся український волонтер з Чехії, він розказав, що прибуває все більше дітей, які потребують книжок рідною мовою. З книжками все було більш-менш зрозуміло, але потім постало і нове прохання: діти переживали велику тривогу, бо покинули свій дім, своїх татів, Україну, був запит на якийсь художній твір про їхні переживання, про «казку», у якій вони б могли впізнавати себе. І що важливо – яка б давала надію на повернення додому, художньою мовою додавала сил і впевненості в тому, що все буде добре.
 
Ясна річ, такого тексту тоді не було, його треба було створити. Тому я звернувся з цим проханням до чудового українського дитячого письменника Олександра Гавроша, чиї твори обожнюють українські діти й підлітки, за книжкою якого було знято найпопулярніший український дитячий фільм «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу».
 
Сашко погодився і в рекордно короткий час написав це прекрасне, пронизливе оповідання. Його додаткова сила ще й у тому, що історія базується на реальних подіях, а біле фортепіано із заголовка – це не метафора, а реальний музичний інструмент, який, сподіваюся, щасливо чекає свою маленьку власницю у квартирі в місті Буча.
 
Редакція «Українська правда» проілюструвала текст зворушливими дитячими малюнками. Впевнений, що після війни з цього твору вийде прекрасна дитяча книжка.
 

Оповідання «Біле піаніно» (на реальних подіях) можна прочитати за посиланням.

ДовідковоОлександр Гаврош народився в Ужгороді 26 березня 1971 року. Закінчив факультет журналістики Львівського Національного університету. Журналіст, письменник, драматург, сценарист. Автор кількох десятків книжок. Зокрема, дитячої прози, романів, документалістики. Понад десять п’єс Олександра поставлені у професійних театрах України.

За повістю «Неймовірні пригоди Івана Сили» знято художній фільм «Іван Сила». Лауреат Коронації слова, Всеукраїнського рейтингу «Книжка року», «КорнійЧуковської премії», короткого списку Бі-Бі-Сі та багатьох інших літературних і журналістських премій.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024