Мінкультури опублікувало статистику злочинів рф проти культурної спадщини України

02 Квітня 2022, 16:31
Мінкультури опублікувало статистику злочинів рф проти культурної спадщини України 1486
Мінкультури опублікувало статистику злочинів рф проти культурної спадщини України

Станом на 31 березня 2022 року зафіксовано 135 епізодів воєнних злочинів російських військ проти культурної спадщини України.

Про це повідомив у своєму телеграм-каналі Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.

Інформація про злочини російської армії на території України проти культурної спадщини продовжує надходити до Міністерства культури та інформполітики на портал та перевіряється. 

Найбільше постраждали релігійні споруди – 59 об'єктів. Серед них: православні храми Православної Церкви України та Української Православної церкви Московського патріархату, протестантські молитовні будинки, ісламські мечеті, іудейські синагоги.

Загалом внаслідок обстрілів окупантів руйнацій та пошкоджень зазнали 58 об’єктів культурної спадщини. Це пам’ятки архітектури та містобудування. Серед них 5 пам’яток національного значення. Постраждали 25 цінних об’єктів історичної забудови — старовинних будівель другої половини ХІХ — початку ХХ століття, а також 10 пам’ятників — меморіальних стел або скульптур, пов’язаних з історичними подіями. Пошкоджені 12 музеїв та історико-архітектурних заповідників, 6 театрів і кінотеатрів, 5 бібліотек.

Злочини зафіксовані на території 10 областей України та в місті Києві: 54 – у Харківській області; 22 – у Донецькій; 16 – у Чернігівській; 10 – у Київській; 9 – у Луганській; 9 – у Сумській; 5 – у Києві; 4 – у Запорізькій; 4 – у Житомирській; 1 – у Дніпропетровській; 1 – у Херсонській областях. 

Міністр нагадує, що руйнування об’єктів культурної спадщини є воєнним злочином за Гаазькою конвенцією 1954 року.

Надсилайте відео та фото матеріали військових злочинів російської армії проти культурної спадщини України, а також будь-яку інформацію згідно з формою, поданою за посиланням.

Читайте такожМінкультури збирає докази злочинів російських окупантів щодо культурної спадщини

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024