Народні депутати пропонують змінити текст Державного Гімну України

02 Квітня 2022, 11:28
Народні депутати пропонують змінити текст Державного Гімну України 6666
Народні депутати пропонують змінити текст Державного Гімну України

Народні депутати з партії «Слуга народу» Іван Юнаков і Георгій Мазурашу зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт, мета якого — змінити текст Гімну України.

Про це йдеться у законопроєкті 7162-1, розміщеному на сайті Верховної Ради.

Ініціатори пропонують замінити перший куплет, приспів та додати другий куплет. На думку авторів законопроєкту, зміни наповнять гімн «новим змістом та характером».

«Прийняття проекту Закону та викладення Державного Гімну України в новій редакції ознаменує новий історичний етап розвитку Української держави, її народу та нації, закріпить перемогу в боротьбі за існування та захисту незалежності», — йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Запропоновані слова Гімну: 

«Процвітає України, її слава й воля!
Вже нам браття українці усміхнулась доля!
Гинуть наші вороженьки, як роса на сонці,
Бо пануємо ми, браття, у своїй сторонці.
Приспів:
Душу й тіло ми зміцнили за нашу свободу,
Бо віками ми є браття козацького роду!
Чорне море нам сміється, дід Дніпро радіє
Бо у нашій Україні доленька квітніє!
А завзята праця щира нас усіх єднає
Пісня волі в Україні гучніше лунає!
Приспів:
Душу й тіло ми зміцнили за нашу свободу,

Бо віками ми є браття козацького роду!»

Зазначимо, що це не єдиний законопроєкт, який пропонує змінити текст Державного Гімну України. Ініціаторкою іншого законопроєкту — 7162 — є Людмила Буймістер, яка також була членом партії «Слуга народу», проте її звідти виключили. 

На думку авторки, «прийняття проекту Закону дозволить офіційно закріпити в тексті Державного Гімну України важливу українцям фразу — Переможе Україна».  

Людмила Буймістер пропонує замінити слова: 

«Ще не вмерла України і слава, і воля, 

Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля» 

на: 

«Переможе Україна! І слава, і воля, 

Бо нам, браття молодії, усміхнулась доля».

Журналісти Район.Культура дізналися, що думають у мережі щодо зміни Державного Гімну.

«Зміна слів Гімну України — це сором і я проти цього усім своїм єством. Не зазіхайте на твір, що має історію і силу!» — написав на своїй сторінці Віктор (Верба) Жалнін, фронтмен луцького метал-гурту «MOTANKA».

«Спроба змінити Державний Гімн України — популістична дурість, маячня і шкідництво. Подавати законопроект із «покращенням у бік оптимізму» текст Гімну в час великої війни з росіянами — максимально невчасна дікуха. Маргінальщина, інфантилізм й неприпустимі ігри з державними символами», — Роман Кулик, офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проєкту «Експертний корпус».

Не всі з партії «Слуга народу» підтримали ідею змінити слова Гімну. Наприклад, із цим законопроєктом не згідний Олександр Маріковський, український економіст, політик, народний депутат України 9-го скликання.

«Категорично проти, щоб депутат міняв слова та рифму на власний розсуд. Це якийсь абсурд», — написав депутат під дописом Івана Юнакова.

«Що думають про єдність депутати, які пропонують змінити гімн у воюючій країні? Може, вони краще оберуть собі країну, гімн якої їм подобається, і там пересидять до третього куплету?» — прокоментував Антон Санченко, український письменник, перекладач, видавець, розробник інформаційно-пошукових і аналітичних систем.

«Дуже вчасний пост. Слуги народу хочуть трішки підправити Гімн України. Це дуже на часі. Бо перші його рядки звучать якось песимістично. А давайте взагалі замінимо Гімн на «Зродились ми великої години...» Чом би й ні?» — написав Петро Кралюк, доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки України, професор, проректор з навчально-наукової роботи Національного університету «Острозька академія».

Читайте також: «Хрещена мати панку» Патті Сміт переклала гімн України англійською

«Закликати до змін в Гімні України може хіба людина, котра не розуміє значення Гімну України», — Остап Українець.

Втім, і законопроєкт про заборону МП могла вносити тільки людина, котра не знає, як виглядає законопроєкт і нащо нам взагалі законодавство. А внесли ж.
Приємно бачити, що навіть у настільки кризові часи деякі парламентарі зберігають залізну волю до популізму, засмічуючи Парламент профанними та просто малоадекватними поданнями.

Мораторій на критику влади, так. Але органом влади є Парламент, а я критикую лише окремих його представників, котрі використовують війну для політичного піару», — прокоментував Остап Українець, український письменник і перекладач. 

Проте знайшлися й ті, хто підтримує внесення змін у текст Державного Гімну України. 

«Так. Я за зміну гімну. Бо вічно будем класти душу й тіло за нашу свободу. Програмування як не як, а працює», — написала журналістка Ярослава Коба.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024