Волинський народний хор продовжує працювати попри «культурний простій»

01 Квітня 2022, 14:43
Волинський народний хор продовжує працювати попри «культурний простій» 2146
Волинський народний хор продовжує працювати попри «культурний простій»

Від сьогодні, з 1 квітня, через воєнний стан на Волині працівники культури працюватимуть в режимі так званого простою. Це фактично зупинка роботи й урізання заробітних плат. Попри це артисти Волинського народного хору продовжуть готувати нові пісні.

Про це інформує 12 канал.

Нині артисти Волинського народного хору готуються до запису нової композиції. Хоч їх офіційні робочі дні добігають завершення. Адже з 1 квітня за рішенням військової адміністрації колектив працюватиме у режимі так званого простою.

Читайте також: Культура області йде в «простій», – керівник Волинського народного хору

«Це дає право не ходити на роботу. Знімаються всі доплати… Лишається близько 4 тисяч гривень. І тут же держава просить не забувати заплатити комунальні послуги. Ми це розуміємо і обов’язково заплатимо», — наголосив художній керівник колективу Олександр Стадник.

Свого обов’язку перед державою артисти не заперечують. І в такі складні часи, розповідають, ніхто осторонь не лишається.

«Хтось сітки ходить плести, хтось їсти готувати, в нас теж люди активні, артисти хору теж помагають чим можуть. Але наше головне завдання — підняти дух народу, дух нашої армії», — сказав артист Сергій Гунько.

«Пісня — це теж зброя. І це важливо. Ми це знаєм по всіх війнах… Патріотичний дух має бути підтриманий», — наголошує Олександр Стадник.

Як зазначає кореспондентка 12 каналу, за час воєнного стану артисти не переставали працювати. Постійно записували композиції і викладали на сайті та в соцмережах, аби українці в будь-якому куточку світу могли зарядитися патріотизмом і через народну пісню. Утім, у хорі більше як 70 учасників, і в кожного своя сім’я, про яку треба дбати.

Читайте також: Волинський народний хор записує патріотичні пісні для підняття бойового духу українців

З фінансами, кажуть артисти, змиряться, бо до статків їм не звикати, і гроші — далеко не головне. А от ставити культуру на паузу нині, переконані, категорично не можна.

«Ми можемо їздити і давати концерти в Луцьку. Ми весь цей час працюємо, записуємо відео, виставляємо і показуємо свою роботу», — каже артистка оркестру Анна Коваленко.

«У нас є малі групи, які могли б приїжджати до тих самих біженців. Ми могли б виступати, робити промоушн українських пісень. Тобто хай би люди слухали… Не йде мова про гроші. Все одно будемо робити те, що вважаємо за необхідне», — заявив Олександр Стадник.

Тож артисти зупинятися не збираються і вже готують для запису нову композицію «Соколята».

У такий час, кажуть, пісні набувають нового сенсу й звучання. І кожен з великим захопленням бере до рук інструменти, бо без народного голосу нині, кажуть, ніяк.

Не відпочивають і учасники балету. Адже для них важливо тримати форму, тож чи не щодня працюють над власною майстерністю.

Та кожен з нетерпінням чекає перемоги і мирних часів.

«Ми дуже скучаємо за концертами, за сценою… Готові підтримувати тих, кому психологічно тяжко, і готові виступати для них», — каже артистка Анастасія.

Тож артисти готові працювати. Спантеличені, що навіть у той час, коли Міністерство культури офіційно заявило, що з 1 квітня поступово розпочнуть роботу заклади культури в Україні, в області їм працювати не дозволяють.

Тим часом у військовій адміністрації пояснюють: заява міністра стосується лише тих структур, які підпорядковуються міністерству.

«Це кілька десятків закладів, які фінансуються з держбюджету. Ну а на місцях, на тих територіях, де не ведуться бойові дії, заклади культури працюють в умовах воєнного стану, тобто в умовах простою… Працівники культури будуть отримувати не менше двох третіх від посадового окладу, але не менше мінімальної зарплати. Тобто менше 6 500 грн вони не повинні отримувати», – запевнив заступник начальника обласного управління культури Валерій Дмитрук.

Про інші осередки культури не йшлося. До того ж через війну в країні чимало бюджетів довелося поврізати, тож поки варто, кажуть, потерпіти. А виступати перед біженцями, мовляв, артистам ніхто не забороняє.

Волинський народний хор все ж чекає підтримки від місцевих органів самоврядування. І що б не сталося, продовжить працювати і звертатися до усіх через українські народні пісні.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024