The New York Times включив до свого списку рекомендованих книг твір Оксани Забужко

30 Березня 2022, 14:51
ФОТО Лев Шевченко 1039
ФОТО Лев Шевченко

Видання The New York Times опублікувало список із 6 рекомендованих книг українських авторів, перекладених англійською мовою. Серед них книга Оксани Забужко — «Тут могла б бути ваша реклама».

Список рекомендованих книг українських авторів американське видання опублікувало на своєму сайті.

Окрім твору Оксани Забужко, до списку увійшли такі книги сучасної української літератури: Любов Якимчук «Абрикоси Донбасу», збірка поезій «Слова війни: Нові вірші з України, за редакцією Оксани Максимчук та Макса РосочинськогоАндрій Курков «Сірі бджоли», Сергій Жадан «Ворошиловград», Олег Сенцов «Жизня». Також сюди додали публікацію письменниці та історикині Олени Стяжкіної «Нотатки перших днів війни».

«Нью-Йорк Таймс» склав свій список книжок, які радить читати, щоб зрозуміти Україну: Забужко (оповідання), Плохій («Брама Європи»), Чех («Точка нуль»), антологія воєнної поезії... 

«Негусто. Але принаймні це справді вже — МИ ПРО СЕБЕ, це наші прямі голоси», — Оксана Забужко.

«Не «про нас без нас», як було заведено досі, не еміґранти з СРСР, не кон'юнктурна екзотизація а-ля «Донбас» Лозниці, не ерзац «Россії областного разліва», виготовлений бойкіми мальчікамі з Москви й Пітера, як отой путівник по Києву в серії Lonely Planet... Ні, таки ми, справжніснькі, такі, як є. Автохтонні й автентичні.
«І щоб до нас — таких — почали прислухатися, нашим воїнам треба було спочатку розмазати в гівно «другу армію світу», — Оксана Забужко.

А ось тепер — тепер, на тлі нашої арти, мають виступити широким фронтом наші «книжники і фарисеї»: ті, хто вміє «в слова і сенси». Маємо допомогти цивілізованому світові замінити захитаний російськоцентричний дискурс — україноцентричним.

Це важке завдання, і наші інтелектуали до нього препогано підготовлені (десь на рівні нашої армії весною 2014-го року!), але це має бути зроблено. Без такого — смислового перезавантаження перемога не буває остаточною, ніде й ніколи.

І це буде зроблено. Ми швидко вчимося. 

Слава ЗСУ», — прокоментувала Оксана Забужко.

Раніше The New York Times радили список із 6 книжок, які допоможуть зрозуміти поточну ситуацію та історію України. До цього переліку увійшли «Conflict in Ukraine» Раджана Менона та Ежена Румера, «Точка нуль» Артема Чеха, «Midnight in Chernobyl» Адама Хіггінботема, «Червоний голод. Війна Сталіна проти України» Енн Епплбом та «Інтернат» Сергія Жадана.

Читайте також: Ми небагато навчилися з історії. Виступ Оксани Забужко в Європарламенті

Україномовне та англомовне видання книги
Україномовне та англомовне видання книги
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024