У Рівному в театрі ляльок показуватимуть українську кінокласику

27 Березня 2022, 13:20
Фото: Суспільне Рівне 1025
Фото: Суспільне Рівне

У Рівненському академічному обласному театрі ляльок почали демонструвати класику українського кінематографа з фільмофонду Національного центру Олександра Довженка.

Про це повідомило Суспільне Рівне.

Можливість демонстрації фільмів виникла після того, як сюди на час війни переїхала частина працівників Довженко-центру. 25 березня показали культовий фільм Михайла Кауфмана «Навесні».

Фото: Суспільне Рівне
Фото: Суспільне Рівне

Можливість переглянути у кінотеатрі класику українського кінематографа рівняни отримують не часто. У часи війни така змога виникла, бо у Рівне переїхала частина працівників київського Довженко-центру, а адміністрація театру ляльок дала їм можливість демонструвати стрічки зі свого фільмофонду.

«Початок весни. Фільм Кауфмана «Навесні» — це, думаю, дуже гарний приклад взагалі документального кіно. У цьому фільмі унікальні кадри Києва, якого вже немає, того Києва, який зараз руйнується росіянами», — розповів менеджер Довженко-центру Максим Вертелецький.

Переглянути стрічку 1929 року прийшли кілька десятків глядачів. Зібрались як рівняни, так і вимушені переселенці.

«Зрозуміла, що мушу бути тут сьогодні, тому що взагалі цікавлюся культурою і мистецтвом. А, по-друге, про цей період у кіно знаю небагато, але хотілося б знати більше», — сказала рівнянка Ольга Парницька.

За словами киянина Тараса Самчука, у нього з'явилась можливість пригадати ту частину мирного життя та інтереси, які у нього були місяць тому. Він зазначив, що період повномасштабного вторгнення російських окупантів сприймає стерто, наче один день, який розмежував «до» та «після».

Фото: Суспільне Рівне
Фото: Суспільне Рівне

Щоб подивитися класику українського кінематографа на великому екрані, варто слідкувати за сторінкою Рівненського театру ляльок у Facebook. За словами його працівника Корнія Демидюка, показуватимуть стрічки і для дорослих, і дитячі мультики.

«Ми говорили вже після кіносеансу, що є така ідея: п'ятницю зробити і залишити навіть після війни як кінематографічний день. Можна буде побачити нові кінострічки... Ну як нові, старі, але насправді я рекомендую їх побачити, бо це зроблено на початку ХХ сторіччя, а таке враження, що це дуже цікаві люди зробили їх у ХХІ столітті», — зазначив Корній Демидюк.

Читайте також: Рівненські актори виступають для юних переселенців

За словами менеджера Довженко-центру Максима Вертелецького, планують показати «Людина з кіноапаратом» Дзиги Вертова, «Звенигору» або ж «Землю» Олександра Довженка, а також фільми скульптора Івана Кавалерідзе, який у 20, 30 та 40 роках минулого століття займався кінорежисурою.

Читайте такожДіти у Рівному малюють для військових та пишуть «побажання» путіну

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024