У Харкові провели фестиваль Kharkiv Music Fest для містян в укритті

27 Березня 2022, 09:29
Фото: Олександр Осіпов/Facebook 1499
Фото: Олександр Осіпов/Facebook

У Харкові відбувся щорічний міжнародний музичний фестиваль Kharkiv Music Fest, незважаючи на вторгнення росії в Україну.

Про це повідомляє Суспільне Харків

Музиканти заграли для харків'ян, які переховуються на станції «Історичний музей», що нині слугує укриттям, та виконали композиції Баха, Шуберта, Дворжака, Скорика, а також обробки українських народних пісень.

Найбільший в Україні фестиваль класичної міжнародної музики проводиться п'ять років поспіль, розповів директор Kharkiv Music Fest-2022 Сергій Політучий.

«За п'ять років він став відомим у світі, він став членом Асоціації фестивалів Європи. Фестиваль знайшов прихильників з усієї Європи та України. До Харкова мали приїхати сотні людей з-за кордону, представники дипломатичних організацій, посольств, міжнародних організацій, наші люди. Але місяць тому сталося те, що сталося», — сказав Політучий.

Фото: Олександр Осіпов/Facebook
Фото: Олександр Осіпов/Facebook

Більшість музикантів, серед яких переважно молоді жінки, вимушені були поїхати з міста, говорить директор фестивалю.

«Але нам здалося, що саме сьогодні надзвичайно важливо на тлі мороку, який відбувається, показати, що є вічні цінності, що є майбутнє нашої країни, що наша країна співуча, гарна, інтелектуальна, розумна, подолає всі ці труднощі. І ось це символ того, що коли гармати говорять, музи не мовчать, всупереч сталому розумінню виразу, музи говорять», — розповів Політучий.

Доставити музикантів допомогли волонтери та члени територіальної оборони.

Фото: Олександр Осіпов/Facebook
Фото: Олександр Осіпов/Facebook

«І ми віримо в те, що підйом національного духу, насичення наших сердець культурою допоможе нам здолати усі тяготи та втрати цього темного часу. Правда переможе, світло здолає темряву. І символом перемоги світла над темрявою і є сьогодні цей мініконцерт, який безумовно не відображає усіх можливостей Kharkiv Music Fest, але який нагадує про те, що музика та мистецтво — вічні. Вони перемагають», — переконаний Політичий.

 

Альтистка Молодіжного симфонічного оркестру «Слобожанський» Тетяна Жур розповідає, що з радістю відгукнулася на пропозицію організаторів Kharkiv Music Fest. Репетицію усім колективом вдалося провести лише раз у неї вдома.

Фото: Олександр Осіпов/Facebook
Фото: Олександр Осіпов/Facebook

«Зараз нам всім, як ніколи, потрібна підтримка. Якщо ми, класичні музиканти, можемо підтримати народ тим шляхом, що ми будемо грати на своїх інструментах, робити те, що ми можемо найкраще — ми будемо це робити в будь-яких умовах», — говорить Жур.

Читайте також: У Харкові російські окупанти пошкодили храм Смоленської ікони Божої Матері

Альтистка пригадує свій психологічний стан у перші дні війни.

«У перші дні особисто в мене була абсолютна «тиша» всередині. А потім в якийсь момент я зрозуміла, що потрібно продовжувати жити далі. Заради наших спільних ідей, нашої країни, заради майбутнього», — вважає Жур.

Фото: Олександр Осіпов/Facebook
Фото: Олександр Осіпов/Facebook

Музикантка вірить у перемогу та ділиться враженнями від свого першого у житті концерту у метро: «Це був, напевно, найкращий концерт в моєму житті».

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
18.04.2024