Мовне питання: більшість українців за єдину державну мову – українську

26 Березня 2022, 16:55
83% громадян України за статус української як єдиної державної мови 3808
83% громадян України за статус української як єдиної державної мови

За статус української як єдиної державної мови виступають 83% громадян в усіх регіонах України, усіх вікових та мовних групах (у тому числі більшість російськомовних громадян). 

Про це повідомив український науковець-історик Володимир В'ятрович на своїй сторінці у фейсбуці, посилаючись на результати свіжого всеукраїнського опитування соціологічної групи «Рейтинг».

«Російське вторгнення призвело до безпрецедентного об’єднання нації в підтримці української мови», — Володимир В'ятрович.

«83% опитаних вважають, що українська має бути єдиною державною і офіційною мовою по всій країні. Лише 7% виступають за російську як другу державну і ще 8% — за офіційний статус російської в окремих регіонах. Немає підстав сумніватися: люди виступають не просто за формальний статус, а за реальне панування української мови по всій країні.

Хоча підтримка української мови як важливого фактору єдності й безпеки держави вже кілька років стабільно висока, все ж ще півроку тому цифри були зовсім іншими: 65%, 22% і 12% відповідно.

Тепер же за статус української як єдиної державної мови виступає абсолютна більшість людей в усіх регіонах України, усіх вікових та мовних групах (у тому числі більшість російськомовних громадян).

Українську мову вважають рідною 76% громадян України, російську – 20%.

Розмовляють удома лише українською – 48%, російською – 18%, обома мовами – 33%.

При цьому величезна частка тих, хто використовує в побуті російську, мають намір в майбутньому перейти на спілкування виключно українською мовою. Таких – 60% серед двомовних і 34% серед суто російськомовних громадян», — йдеться в дописі.

«Ці дані з усією ясністю демонструють: будь-які переговори з російськими терористами на мовну тематику, будь-які «компроміси» в бік русифікації України не будуть сприйняті українським народом», — Володимир В'ятрович.

За словами Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, державна мова – це фундамент національної ідентичності, системотвірний складник української нації, наша цінність і скарб поколінь.

«Опитування, проведене в умовах війни в Україні, — промовисте свідчення того, що українці за жодних обставин не поступляться нічим, що є основою нашої ідентичності та національної безпеки держави», — зазначив Тарас Кремінь.

«Такий великий стрибок підтримки української мови є безпрецедентним в історії країни. Путін фактично отримав зворотній ефект: українці потужно відповіли на так звану «денацифікацію». 

«І сьогодні росія своїми діями лише сприяє процесам українізації українського суспільства, – ми є свідками виняткового єднання суспільства», — Тарас Кремінь.

Нині, в умовах війни, ми спостерігаємо масовий перехід російськомовних громадян на українську. За таких обставин будь-які розмови про проведення референдуму щодо статусу української мови, закріпленого Конституцією України, є безпідставними. А на підтримку Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» — епохальне рішення Конституційного Суду України, який, мов осиновий кіл у серце упирів-терористів зі зграї «руzzкого міра», — говорить Тарас Кремінь.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024