Імерсивний Шевченко: У США та Канаді демонструють оцифровані роботи Тараса Шевченка

16 Березня 2022, 21:15
ФОТО Immersive Shevchenko Soul of Ukraine 1801
ФОТО Immersive Shevchenko Soul of Ukraine

У містах Сполучених Штатів Америки та Канади проводять виставку картин знаменитого українського письменника та митця Тараса Шевченка, яка має назву «Імерсивний Шевченко: Душа України» («Immersive Shevchenko: Soul of Ukraine»).

Про це повідомляє британське інформаційне агентство Reuters

Reuters опублікувало відеорепортаж з виставки.

«Роботи найвідомішого українського митця Тараса Шевченка демонструють у містах США. В часи, коли український народ бореться за своє майбутнє. 

Тарас Шевченко був поетом та громадським діячем у XIX столітті. Його так само шанують в Україні, як Вільяма Шекспіра у Великій Британії. Виставка «Імерсивний Шевченко: Душа України» експонується з надією донести ідеї митця до широкої публіки. 

Художник возвеличував унікальну мову та культуру України ще за часів, коли вона була у складі російської імперії», — мовиться у відео.

Читайте також: «Борітеся – поборете!» – Тарас Шевченко як символ незламності України

Валерій Костюк (Valeriy Kostyuk), продюсер, який допомагав курувати виставку в Торонто, каже, що Шевченко завжди оспівував українців, проголошував українські ідеї, величав українську культуру та мову.

«Він завжди мотивував українців боротися за свою культуру та не забувати свою історію. Мета виставки — дати людям можливість зрозуміти, що таке українська душа, змусити глядачів перейнятися емоціями Шевченка, дивлячись на його твори», — Валерій Костюк. 

Reuters зазначає, роботи Шевченка зазвичай експонуються у Києві, але їх заховали, щоб захистити від знищення.

Читайте також: «Нормально хіпував», – Влодко Кауфман про Тараса Шевченка

Художник і продюсер Корі Росс (Corey Ross) також поділився коментарем для Reuters.

«Коли почалася війна в Україні, ми всі стали шукати шляхи, як допомогти. Дивно було усвідомлювати, що ця виставка складається з робіт із національного музею у Києві, які зараз заховані подалі від росіян у тих же коробках, у яких переховували ці експонати від нацистів у 40-х роках», — Корі Росс.

Також художник додає, що єдиний спосіб побачити Шевченкові картини — у цифровому вигляді.

У репортажі згадано й про російську пропаганду: «росія називає свої дії в Україні «спецоперацією», яка проводиться не для окупації, а для знищення військового потенціалу й захоплення тих, кого вона вважає «небезпечними націоналістами».

Зазначимо, на сайті виставки вказано, що 100% виручених коштів під час виставки «Імерсивний Шевченко: Душа України» передадуть до фондів Товариства Червоного Хреста України та Національного банку України.

Читайте також: Фільм про Тараса Шевченка тепер у вільному доступі

Довідково: Імерсивні технології, які використані під час виставки, — технології повного або часткового занурення у віртуальний світ або різні види змішання реальної і віртуальної реальності. 

Виставка «Імерсивний Шевченко: Душа України» («Immersive Shevchenko: Soul of Ukraine») створена українською студією RocknLight та Першим театральним благодійним фондом. Команда продовжує працювати по всій Україні, незважаючи на небезпеку російської агресії.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024