В Україні створили фонд екстренної допомоги митцям

10 Березня 2022, 18:50
Kinder Album, Ukraine will resist, 2022 2904
Kinder Album, Ukraine will resist, 2022

В Україні почав діяти Український Мистецький Фонд Екстреної допомоги, створений задля підтримки незалежних митців і працівників сфери культури.

З огляду на російське вторгнення в Україну громадська організація «Музей сучасного мистецтва» разом із партнерами Zaborona та The Naked Room створила Український Мистецький Фонд Екстреної допомоги.

«Незалежні митці, куратори і працівники сфери культури України мають право жити, перебувати в безпеці та продовжувати свою професійну діяльність», — зазначається на сайті.

Фонд сприяє залученню фінансової підтримки та адмініструє кошти, отримані від міжнародних мистецьких та благодійних організацій, а також популяризує сучасну українську культуру на міжнародному рівні й надає пакетне фінансування для неурядових організацій і культурних ініціатив з метою відновлення їхніх довоєнних програм та діяльності.

Незалежні художники, куратори, артменеджери, дослідники, письменники і культурні недержавні організації, які залишилися в Україні або переїхали після початку повномасштабної війни Російської Федерації проти України, отримуватимуть стипендії, що забезпечать дослідження, мистецьку практику та пов’язані з цим витрати на проживання.

«24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України і всієї Європи. Відтоді російська армія щодня завдає ракетних та артилерійських ударів по житлових кварталах, об’єктах цивільної та військової інфраструктури, а президент РФ Володимир Путін погрожує світу ядерною зброєю. Щодня в Україні гинуть та зазнають поранень сотні невинних людей. Не є винятком і митці, працівники сфери культури. Вони мають право жити, бути в безпеці та продовжувати свою роботу», — йдеться в заяві.

Фінансове та операційне адміністрування фондів здійснює ГО «Музей сучасного мистецтва». Звітність про використання коштів буде опублікована тут.

Читайте також: «Швидка музейна допомога»: в Україні запустили фінансову підтримку для музеїв

Довідково: 

Громадська організація «Музей сучасного мистецтва» об’єднує представників художньої та експертної спільноти, які працюють із сучасним мистецтвом в Україні, системно розбудовує сферу та виступає за створення в нашій країні музейного закладу нового типу. ГО МСМ, як професійна інституція, розуміє важливість своєчасного створення художнього архіву, присвяченого війні Росії проти України з 2014 року (та повномасштабного вторгнення 2022 року), який стане невід'ємною частиною колекції майбутнього Музею сучасного мистецтва України.

Zaborona незалежне ЗМІ про соціальні тенденції та культуру постсоціалістичних країн Східної Європи. Надає читачам поглиблені звіти щодо поточної ситуації в Україні та висвітлює широкий спектр суспільно важливих тем.

The Naked Room галерея сучасного мистецтва в Києві, що має чітке кураторське програмування і прагненням створити прозорий ринок мистецтва для українських художників. У 2021 році галерею обрано для представлення України на Венеційській бієнале-2022 із проєктом «Фонтан виснаження. Acqua Alta» Павла Макова.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром