Про особливості першого тижня Великого посту

10 Березня 2022, 13:19
Про особливості першого тижня Великого посту 1481
Про особливості першого тижня Великого посту

Волинська єпархія Православної Церкви України про особливості першої седмиці Великого посту.

Допис про це опублікували на сторінці Волинської єпархії у фейсбуці.

Великий піст (або ж Чотиридесятниця) називається Великим унаслідок особливої важливості, строгості та тривалості. Він має сорок днів, його започаткували апостоли. Після Чотиридесятниці настає Страсна седмиця, теж постова. (Слово «седмиця» означає «тиждень».)

Це час свідомих зусиль, що допомагає нам бачити світ іншим, – те, що Господь називає Царством Божим усередині нас. Змінюється наш розум, свідомість, життя. Невипадково євангельська проповідь Ісуса Христа розпочинається словами: «Покайтеся, бо наблизилося Царство Небесне» (Мф. 4:17). Але ми не завжди розуміємо, що означає покаяння. Сенс будь-якого посту – це самообмеження, тобто добровільна відмова від того, що складає значну частину нашого земного життя.

Перший тиждень Великого посту відзначається особливою строгістю, а богослужіння – особливою тривалістю. У ці дні у храмах єпархії лунають особливі молитви. Зокрема, у кафедральному соборі Святої Трійці їх очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

В перші чотири дні (понеділок, вівторок, середу, четвер) на великому повечір'ї читається частинами канон преподобного Андрія Критського з приспівами «Помилуй мене, Боже, помилуй мене». Цей великий покаянний канон складено майже 1200 років тому. Святий Андрій Критський, зібравши у ньому події старозавітної й новозавітної історії – від падіння праотця Адама до Вознесіння Христового, – подає їх у дусі глибокого, сердечного каяття, з надзвичайною майстерністю зіставляючи кожну з них зі станом душі грішника. Із скарбниці Святого Писання він узяв найсильніші приклади для покаяння й морального вдосконалення. Крім прикладів зі священної історії, творець канону вказує на живий приклад великого падіння й піднесення в особі преподобної Марії Єгипетської, яка, бувши тяжкою грішницею, досягла високого ступеня святості.

У середу і п’ятницю першого тижня звершується літургія Ранішосвячених Дарів. У п’ятницю після літургії служиться молебень із каноном до великомученика Федора Тирона й освячується коливо. Закінчується перший тиждень Великого посту воскресним днем, або Неділею торжества православ'я. Це свято встановлено у Візантії в першій половині IX століття в пам'ять про перемогу Православної Церкви над усіма єретичними вченнями. Цієї неділі здійснюється особливе богослужіння – чин Торжества православ'я. Він складається з молебню посеред храму, перед іконами Спасителя і Божої Матері, під час якого священнослужителі моляться Господу про утвердження у вірі православних християн і повернення на шлях істини всіх, хто відступив від Церкви.

За вченням святих отців, піст тілесний установлено для полегшення посту душі. Важливо під час Чотиридесятниці обмежити користування телевізором, телефоном, інтернетом тощо. Часто така стриманість стає важчою, ніж обмеження в їжі.

У цілому, головна мета посту – морально прославити людину, а не змусити її голодувати, відмовляючись від їжі, адже піст без молитви – лише дієта. Кожен знає особливості свого організму й свої гріхи. Разом з тим, для дітей, старих, хворих, вагітних, зайнятих важкою фізичною працею, зокрема військовиків, піст із благословіння священника полегшується чи й скасовується.

Читайте також: 

Митрополит Михаїл закликає священнослужителів УПЦ МП відректися від Москви

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39