Митрополит Михаїл закликає священнослужителів УПЦ МП відректися від Москви

05 Березня 2022, 13:42
Митрополит Михаїл закликає священнослужителів УПЦ МП відректися від Москви 2743
Митрополит Михаїл закликає священнослужителів УПЦ МП відректися від Москви

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл звернувся до священнослужителів Московського патріархату у Волинській області й закликав їх відректися від Москви задля миру в Україні.

Відеозвернення опублікували на 12 каналі в Youtube.

Митрополит Михаїл у зверненні зауважив, що зараз актуальним і важливим постає питання церковних і міжцерковних стосунків. 

Він заявляє, що уся християнська спільнота сьогодні повинна бути одним цілим. Архієрей впевнений, «ми не повинні розділятися на конфесії, на групи, на церкви, адже у нас спільний ворог — Росія та її воїни, які тут захоплюють наші території і нищать наші домівки, вбивають наших рідних і близьких». 

Митрополит вітає заяву священнослужителів, архієреїв Московсього патріархату Волинської області, які зробили заяву про те, що вони не поминають за богослужінням Московського патріарха Кирила. 

«Це добрий і правильний перший крок, але я чекаю наступних кроків, які будуть дійсно говорити про те, що ці люди, які раніше визнавали верховенство Москви, сьогодні усвідомили, що Москва нам не друг — Москва наш ворог, і вони повинні зробити другий крок — це розірвати всяке євхаристичне єднання з Московським патріархатом», — митрополит Михаїл. 

Проте архієрей зазначає, одне лише непоминання недостатнє. Представники УПЦ МП повинні змінити усі статутні правила, у яких говориться, що Українська Православна Церква є в єдності з Московським патріархатом. 

За словами митрополита Луцького і Волинського, якщо всі ці кроки не будуть зроблені в найближчий час, усі подальші заяви виглядатимуть «несерйозними, половинчастими або лицемірними». 

«Я бажаю, щоби ми сьогодні воістину зрозуміли: Україна — це моя Батьківщина, Україна — це моя земля. Україна — це наша земля, на якій ми повинні бути одним єдиним цілим: одне стадо, один пастир, одна держава і одна наша українська правда», — митрополит Михаїл. 

Митрополит закликає владик, священнослужителів і мирян Московського патріархату вже сьогодні зробити конкретний крок, тому що допомога зі сторони священнослужителів чи мирян УПЦ МП «на багатьох блокпостах сприймається як провокація, сприймається як щось недобре, тому інші з недовірою оглядаються на тих людей, які зі щирим серцем хочуть допомогти». 

Мипрополит вірить, що серед представників Московського патріархату справді є люди, які хочуть допомогти українській армії перемогти. 

«Але якщо ви щиро робите матеріальну допомогу, зробіть щиро і ваш духовний крок: відрічіться від Москви і станьте повністю незалежними в подальшому процесі єднання і об'єднання в єдиній великій Українській Православній Церкві», — митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Читайте також: 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024
Афіша