Картини Марії Приймаченко вціліли

28 Лютого 2022, 16:32
Картини Марії Приймаченко вціліли 4234
Картини Марії Приймаченко вціліли

У селищі Іванків на півночі Київської області окупанти спалили історико-краєзнавчий музей, у якому зберігалися роботи відомої української народної художниці Марії Приймаченко. Не зважаючи на це, картини вдалося врятувати.

Про це повідомила журналістка Тетяна Гончарова на власній сторінці в фейбуці.

«Роботи Приймаченко іванківці винесли по хатах! Вони не згоріли!!!! СЛАВА УКРАЇНЦЯМ!!!! Музей відбудуємо!!!» – написала Тетяна Гончарова.

Читайте також: Окупанти спалили музей в Іванкові: більшість робіт Марії Приймаченко вціліли. ОНОВЛЕНО

Довідково: Марія Примаченко народилася і прожила все життя в селі Болотня на Київщині (тоді Київська губернія, Російська імперія), у родині теслі Оксентія Григоровича (майстрував дворові огорожі у вигляді стилізованих головкатих зображень) та визнаної майстрині-вишивальниці Параски Василівни (свої сорочки Марія вишивала власноруч). 

Джерела її натхнення в настінних хатніх розписах, в орнаментальному та пісенному багатстві з колисковою матері. Творчість Примаченко ввібрала розмаїту школу народного мистецтва, багатовікову культуру народу: від медяників у вигляді фантастичних звірів, весільних виробів з тіста, якими славилася вона в селі, і старовинних тканин, килимів, вишивок, вибійок.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024